جواد بازرگان از آن دسته از صنعتگرانی است كه اعتقادی به مشكلات و سختیها ندارد. وی را صنعتگری باید دانست كه به سرعت صنعت سیمان كشور را توسعه داد و البته با موانع و مشكلات بسیاری دست و پنجه نرم كرد. اما آنها باعث نشد لحظهای در كار خود غفلت كند. به گفته وی مشكلات را باید مدیریت كرد.
جواد بازرگان در سال 1327 در كرمان به دنیا آمد. دوران ابتدایی را در دبستان سعید و دبیرستان را در دبیرستان جم كرمان گذراند و سپس سال آخر دبیرستان به تهران رفت. پس از اخذ دیپلم در سال 1346 وارد دانشگاه شد و 4 سال بعد یعنی سال 1350 از دانشگاه صنعتی شریف فارغ التحصیل شد. پس از فارغ التحصیلی به استخدام اداره برق منطقهای تهران درآمد:" در محلهای در كرمان زندگی میكردیم كه به محله چراغ برق معروف بود. در آنجا كارخانه برق قرار داشت. یعنی اولین كارخانهای كه در شهر كرمان در سال 1312 تاسیس شد. این كارخانه تا منزل ما 200 متر فاصله داشت. پدرم نیز در آنجا كار میكرد، این بود كه من نیز كشش برقی پیدا كردم. آن موقع كلاس 12 (چهارم دبیرستان) را دانش آموزان در تهران تحصیل میكردند، چرا كه امكانات بهتری داشت. من هم وقتی لیسانس را گرفتم در برق منطقهای تهران مشغول به كار شدم."
بازرگان خیلی اتفاقی وارد صنعت سیمان میشود. به گفته خودش سیمان او را جذب كرد:" ورود من به صنعت سیمان بر حسب اتفاق بود. در برق تهران كه بودم، یكی از همكارانم با رئیس اداره دعوا كرد و رئیس نیز او را اخراج كرد، درست سال 1352 بود. ایشان پس از شروع كار در سیمان كرمان به من گفت آنجا به من هم احتیاج دارند و من نیز به همراه دوستم وارد كارخانه سیمان كرمان شدم و حدود 10 تا 12 سال در سیمان كرمان كار كردم."
ورود بازرگان به صنعت سیمان كشور سرمنشاء بسیاری از فعالیت های نو و تازه در این صنعت به شمار میرفت. او به یك باره علاقه عجیبی به سیمان پیدا كرد: "در ابتدا به عنوان مسئول برق كارخانه مشغول به كار شدم. در سال 1354 طرح توسعه سیمان كرمان آغاز شد و ظرف دو سال به انجام رسید. در این مدت مسئولیت نصب تأسیسات برقی كارخانه مشتركاً با من و دوستم بود. تا سال 1360 در سیمان كرمان بودم و مسئولیت معاونت اجرایی مدیر عامل را بر عهده داشتم."
در سال1360 فكر جدیدی به ذهن بازرگان میرسد و آن این است كه آموزشها و دانستههای دانشگاهی و صنعتیاش را به جامعه انتقال دهد. در این راستا او شركت طراحی صنعتی ایران را راهاندازی كرد. با راهاندازی این شركت در توسعه صنعت سیمان كشور و كانیهای غیر فلزی گام بلندی برداشته میشود: "در سال 1360 به تهران آمدم و شركت مهندسین مشاور به نام- طراحی صنعتی ایران- را به اتفاق دوست نامبرده و چند تن از همكاران فعلی شرکت راه اندازی نمودیم كه در زمینه طراحی كارخانه های سیمان و كانیهای غیر فلزی فعالیت میكند. این شركت تا به حال در طراحی بسیاری از كارخانجات سیمان كشور از جمله سیمان خاش، سیمان آباده، سیمان اکباتان،سیمان نكا، سیمان بوشهر، سیمان فراز فیروزكوه و همچنین در توسعه سیمان تهران، سیمان اكباتان و سیمان شمال نقش اساسی داشته است. از جمله طرح های در پیش رو نیز میتوان به پروژه های سیمان لار، سبزوار، مجد خواف، دهلران و توسعه سیمان اردبیل و همچنین طرح نفلین سیانیت کلیبر در زمینه كانی های غیر فلزی و صنایع آهك اشاره كرد. هم اكنون 140 نفر اعم از تکنیسین و مهندس در این شركت مشغول به كار هستند."
جواد بازرگان برای تاسیس چنین شركتی دلیل محكم و قانع كنندهای داشت: "چون زمینه فعالیتم صنعت سیمان بود. میخواستم آنچه را كه از آلمانی ها و ژاپنی ها یاد گرفته بودم به هموطنانم ارائه دهم. این صنعت را توسعه داده و بومی كنم. آن زمان از طرح های 1000 تنی، تنها 20% تولید داخل داشتیم. در حال حاضر با اتمام آخرین طرح توانستیم تا 80% در زمینه ماشین آلات مکانیکی و 70% در سیستم برق وکنترل صنعت سیمان را بومی سازی کنیم. خدا را شكر صنعت سیمان چون از صنایع مادر است توانسته بالاترین بومی سازی را در كشور از آن خود كند."
این نبود جز تلاش و جد بازرگان و همكارانش در شركت طراحی صنعتی ایران. جالب است بدانید كه شركت طراحی صنعتی ایران نیز صاحب یك كارخانه سیمان است: "یك كارخانه سیمان در نزدیكی همدان داریم. ایدههایی كه میخواهیم ارائه دهیم اول در این كارخانه انجام میدهیم و بعد در سیمان كشور پیاده میكنیم. البته این كارخانه با شراكت سایر سهامداران داخلی و خارجی تاسیس شده است."
صحبت كه به مشكلات میرسد و اینكه چه موانعی بر سر كار او بوده، وی بی درنگ پاسخ میدهد: "مشكل را با پیگیری باید حل كرد. اصلاً آدمیزاد خلق شده تا مشكلات را از سر راه بردارد. در بروز مشكل، انسان باید با فكرش با مدیریت و تدبیرش از پس آن بر بیاید. هیچ مشكلی غیر قابل حل نیست. تنها چیزی كه میتوانم بگویم این است كه اگر میخواهید كمتر مشكل به سراغ شما بیاید، در فاز طراحی ایدهتان بیشتر دقت كنید و وقت بگذارید. در نگاه كلی به مشكلات صنعت سیمان در كشور، باید بگویم اگر دولت اجازه دهد و تنها سیاست های کلان را دنبال کند، خود مردم با کمک صنعتگران داخلی صنعت سیمان كشور را توسعه خواهند داد و بی شك شاهد توسعه پر شتاب آن خواهیم بود."
رمز موفقیت این صنعتگر فقط یك كلمه است: "به نظر من رمز موفقیت من پیگیری است، یعنی هیچگاه ناامید نشدهام و همیشه امیدوار بودهام. این سرزمین، حداقل تاریخی 2500 ساله دارد. شما ببینید آن زمان چگونه كشتی میساختند، چگونه لشكر كشی میكردند. خود این موضوع به ما میفهماند كه ما نیز باید بتوانیم كارهای بزرگ انجام دهیم و حتماً هم موفق خواهیم شد."
مدیر عامل طراحی صنعتی ایران اكنون پس از این همه موفقیت به كسانی كه میخواهند وارد صنعت شوند توصیههایی دارد: "اگر كسی به صنعت رو میآورد علاقه مند بیاید یعنی اگر كاری به او محول شد از روی علاقه و اشتیاق انجام دهد نه از روی جبر و اجبار. به قولی رفع تكلیف نكند. ساعت و زمان در كار مهم نیست. مهم این است كه امروز كار خود را انجام داده باشی حال میخواهد در هر ساعت شبانه روز باشد. با خیال راحت كارت را تمام كنی. نقش آموزش در صنعت غیر قابل انكار است، كسانی كه میخواهند به صنعت رو بیاورند به سطح آموزشی خود و پرسنل خودشان توجه ویژهای كنند."
از دیدگاه جواد بازرگان وضعیت صنعت استان كرمان در آینده چگونه است؟ وی در آخر میگوید: "كرمان محیط خوبی دارد، امكانات قابل قبولی نیز دارد. محیط كاریاش نیز مناسب است. به نظر من یكی از قطبهای خوب صنعتی میتواند استان كرمان باشد. از نظر نیروی انسانی، دانشگاهی و مدیریت. بستر سرمایه گذاری در استان كرمان كاملاً فراهم است."
شما اینجا هستید
تبهای اولیه
Block content
دیدگاهها