کرمان (نام منطقهای در پارسی باستان: کارمانیا[۷] کارمانا) یکی از کلانشهرهای ایران و مرکز استان کرمان پهناورترین استان ایران درجنوب شرقی این کشور واقع است. جمعیت این شهر طبق سرشماری بر اساس آمار سال ۹۵ معادل ۷۳۸٬۷۲۴ نفر بودهاست. جمعیت شناور ثابت شهر کرمان در روز به بیش از یک میلیون نفر میرسد. کرمان یکی از پنج شهر تاریخی ایران است.[۸] وسعت شهر کرمان حدود ۱۳۰۰۰ هکتار است و به دلیل وسعت شهری و جمعیت، این شهر جزو کلانشهرهای ایران طبقهبندی شدهاست. حاشیهنشینی مهمترین مشکل کلانشهر کرمان است.[۹] کرمان به عنوان پایلوت دولت الکترونیک انتخاب شدهاست و در برنامههای توسعه کشور باید به شهری الکترونیکی تبدیل شود.[۱۰][۱۱][۱۲] شهر کرمان با ۱۷۵۶ متر ارتفاع از سطح دریا، سومین مرکز استان بلند و مرتفع ایران محسوب میشود
شما اینجا هستید
فرصت های سرمایه گذاری در استان کرمان
استان کرمان با مساحت بیش از 183/285 کیلومتر مربع و با در بر گرفتن حدود یازده درصد کل کشور پهناورترین استان ایران است که در جنوب خاوری ایران واقع شده و از لحاظ تاریخی، سابقه سکونت در این ناحیه به هزاره چهارم پیش از میلاد می رسد. گنجینه های فرهنگی، تاریخی و معماری ارزشمندی در گذر زمان دراین استان پدید آمده که نمایان گر روند تاریخی و حیات اقتصادی ـ اجتماعی این منطقه است.
استان کرمان از اقتصادی پویا برخوردار بوده و در زمینه کشاورزی و انواع صنایع رونق به سزایی دارد. تنها شهر خشتی جهان (ارگ بم) متعلق به هزاره های پیش از میلاد به این خطه تعلق دارد و بازار بسیار زیبای شهر کرمان به همراه ده ها اثر باستانی، طبیعی و معماری در این دیار وجود دارد که همواره گردشگران را مجذوب خود نموده و جلوه های جهانگردی این منطقه را به نمایش می گذارند.
این استان در حال حاضر با 23 شهرستان، 58 بخش، 71 شهر، 151 دهستان، 11697 آبادی مسکونی یکی از کانون های مدنیت به شمار می آید و به لحاظ پیشینه تاریخی و گردشگری، آثار باستانی و صنایع دستی و ویژگی های کشاورزی، صنعتی و معدنی از جایگاه ویژه ای برخوردار است و توانمندای های بالقوه صنعتی، معدنی، کشاورزی در این استان بستر مناسبی را برای توسعه اقتصادی فراهم آورده است.
● مکان های دیدنی و تاریخی بیش از 600 اثر تاریخی ثبت شده در استان کرمان وجود دارد که باغ شاهزاده ماهان، باغ فتح آباد، ارگ بم، ارگ راین، بازار کرمان، روستای تاریخی میمند، حوزه تاریخی هلیل رود و... از آن جمله است.
دیگر مکان های دیدنی و تاریخی استان کرمان عبارتند از: کویر لوت، کوه های هزار، جوپار, لاله زار،باغ بالا، خیبر, قبله،خرابه های شهر کمادین، گنبد جبلیه، مقبره خواجه اتابک، قلعه قهقه، قلعه کهنه، گنبد مشتاقیه، مسجد ملک، مسجد جامع، مسجد امام، قلعه سودک،گورستان دژیمند، مزار شاه نعمت الله ولی، قلعه ستگ، زیارت گاه شاه زاده حسین، حمام گنج علی خان، مجموعه وکیل، مجموعه ابراهیم خان، میدان گنج علی خان، مسجد چهل ستون، آتشکده شاه فیروز، قلعه اردشیر، قلعه دختر،موزه سکه، قلعه راین، ارگ جدید بم، گنبد سبز، تخت دریا قلی بیک .
● صنایع و معادن صنایع استان کرمان به دو دسته صنایع دستی و ماشینی تقسیم می شوند. صنایع دستی شامل شال، پته و ترمه است که به غیر از پته دوزی باقی از رونق سابق برخوردار نیستند. صنایع دستی کارگاهی چون: قالی بافی، جاجیم بافی، گلیم بافی و خورجین بافی از صنایع رایج این استان به شمار می رود. صنایع ماشینی استان به سه دسته کارگاهی کوچک، متوسط و بزرگ تقسیم می شوند. مهم ترین صنایع مادر در استان کرمان شامل:کارخانه لاستیک بارز،کارخانه کک و قطران زرند،کارخانه آلومینیوم هزار،سه کارخانه تولید سیمان،کارخانه مس شهید باهنر و چندین کارخانه پایین دستی صنایع مس شامل (کنسانتره، آند و کاتد)،کارخانه های کنسانتره ذغال سنگ،کارخانه شیر پگاه،کارخانه زمزم،و صنایع خودرو سازی بم می باشد. صنایع خودروسازی بم پس از گسترش تجارت در چارچوب طرح مثلث توسعه اقتصادی با تولید حدود 000/80 خودرو در سال 93 و اشتغال زایی مستقیم برای هفت هزار نفر،به سومین تولید کننده خودرویی کشور تبدیل شده است. استان کرمان به عنوان بزرگ ترین تولید کننده مواد معدنی کشور بیش از یک سوم ارزش تولیدات معدنی را به خود اختصاص داده است. وجود دو معدن بزرگ کشور یعنی معادن مس سرچشمه و سنگ آهن سیرجان و وجود بیش از 8/4 میلیارد تن انواع ذخایر معدنی شاهدی بر این ادعا است که مهم ترین آن ها: مس با ذخیره قطعی 7/1 میلیارد تن،سنگ آهن با ذخیره قطعی 6/1 میلیارد تن،ذغال سنگ با ذخیره قطعی 240 میلیون تن،کرومیت با ذخیره قطعی 10 میلیون تن،تیتانیوم با ذخیره قطعی 147 میلیون تن ومیزان صادرات فولاد 1/16 میلیارد دلار می باشد. شناسایی بیش از 40 نوع ماده معدنی دیگر نشانگر قابلیت های ارزنده استان در این زمینه می باشد. معادن استان در تامین مواد اولیه مورد نیاز صنایع کشور نقش ارزنده ای بر عهده دارند و چرخ های صنعت استان و کشور را به گردش در می آورند. معادن ذغال سنگ قسمتی از نیاز کارخانه ذوب آهن اصفهان را تامین می کنند. منابع مس سرچشمه کرمان که به گواهی کارشناسان از غنی ترین و خالص ترین معادن مس درجهان به شمار می رود، از مشخصه های ویژه اقتصادی استان کرمان محسوب می شود. از نظر اقتصادی منطقه ویژه و آزاد تجاری سیرجان اهمیت استان کرمان را افزایش داده است. این منطقه ویژه صرف نظر از تاثیراتی که در توسعه اقتصادی کل استان داشته، از دیدگاه توسعه جهانگردی نیز اهمیت زیادی دارد. سیرجان گذرگاه اصلی انتقال کالا به کشورهای خاور ایران و هم چنین اروپا و خلیج فارس بوده و مسیر رفت و برگشت کلیه کالاهای تجاری از بندر شهید رجایی هرمزگان به کشورهای آسیای میانه، قفقاز و روسیه است. در واقع این شهر محل اتصال کلیه محورهای ترانزیتی و حمل و نقل کالا از جنوب به شمال، خاور و باختر ایران و سایر کشورهای شمالی، خاوری و باختری اروپا و خلیج فارس است.راه ترانزیت اصلی زمینی (جاده ای و ریلی) از طریق بندر شهید رجایی به استان های بزرگ و صنعتی کشور(کرمان ـ فارس ـ یزد)، از مسیر این شهرستان و منطقه ویژه اقتصادی عبور می کند. این منطقه به عنوان یک قطب اقتصادی ویژه بر بستر مزیت های باراندازی، در ساختار اقتصادی استان کرمان نقش و موقعیت قابل توجهی را احراز کرده است و در آینده نیز بر اهمیت این جایگاه اقتصادی افزوده خواهد شد.
● وجه تسمیه و پیشینه تاریخی نام کرمان در دوره های قبل از اسلام، "بوتیا" و "کارامانیا" بوده است. برخی عقیده دارند که کرمان دگرگون شده کلمه «کریمان» است و عده ای نیز آن را مشتق از "کارمانیا" قدیم به معنی "جایگاه دلاوری و نبرد" ذکر می کنند. در حالی که تواریخ عرب و یهود، "کرمان" را فرزند هیتال یا هپتال از نبیره های نوح می دانند، کتب فارسی از طهمورث به عنوان جد وی یاد می کنند. هرودوت از شش نژاد فارسی نام می برد که یکی از آن ها "گرمانیان" است. مرکز کرمان را در قدیم "گواشیر" و "بردشیر" می خواندند. "گواشیر" در اصل "کوره اردشیر"یعنی شهر اردشیر بوده که به تدریج "گواشیر" شده است. از لحاظ تاریخی سابقه سکونت و استقرار انسان در دیار کرمان به هزاره چهارم قبل از میلاد می رسد. این منطقه یکی از قدیمی ترین نواحی ایران به شمار می رود.وجود هر فضای تاریخی در کرمان بیان گر بخشی از زوایا و ابعاد زندگی مردم و حکومت های این مرز و بوم می باشد. تاسیس و تخریب، مرمت و انهدام، همه نشان گر حیات پر جنب و جوش این دیار ناشناخته است. کمی آثار تاریخی کرمان در مقایسه با شهرهایی چون اصفهان و شیراز به دلیل آسیبی است که حوادث ناگوار تاریخ در این منطقه پدید آورده است. همین معدود آثار نیز نشانه توانایی، پایداری و کوشش های مردم این خطه از کشور است.
● مشخصات جغرافیایی استان کرمان در جنوب خاوری ایران واقع شده و از شمال با استان های خراسان و یزد، از جنوب با استان هرمزگان، از خاور با سیستان و بلوچستان و از باختر با استان فارس همسایه است. این استان از نظر جغرافیایی بین ۵۵ درجه و ۲۵ دقیقه تا ۳۲ درجه ی پهنای شمالی و ۲۶ درجه و ۵۳ دقیقه تا ۲۹ درجه و ۵۹ دقیقه ی درازای خاوری از نصف النهار گرینویچ قرار گرفته است. این استان یکی از مرتفع ترین استان های کشوربوده و شهرستان بافت آن با ۲۲۵۰ متر ارتفاع از سطح دریا مرتفع ترین شهرستان استان است. میزان بارندگی به حدود ۱۲۰ میلی متر در سال می رسد. ●کشاورزی و دامداری استان کرمان با 000/832 هکتار اراضی زراعی و باغی و تولید 4 میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در سال قطب مهم کشاورزی کشور به شمار می رود. از جمله توانمندی های کشاورزی این استان می توان به رتبه نخست باغداری کشور با دارا بودن بیش از 25 درصد باغات کشور،رتبه نخست در تولید پسته با تولید متوسط 165 هزار تن در سال،رتبه نخست تولید گردو در کشور با تولید حدود 43 هزار تن در سال،رتبه دوم خرما با تولید 345 هزار تن در سال و مرکبات با تولید 58 هزار تن در سال،رتبه سوم محصولات جالیزی و گلخانه ای با تولید دو میلیون و پانصد هزار تن در سال و گل محمدی با تولید 5 هزار تن در سال اشاره کرد. ازمهم ترین محصولات کشاورزی این استان می توان گندم، جو، سیب زمینی، پسته، حنا، وسمه، زیره، پنبه و چغندر قند را نام برد. درکرمان انواع محصولات سردسیری شامل گردو، بادام، گلابی، هلو، آلبالو، آلو، گیلاس و سیب درختی و هم چنین محصولاتی از قبیل مرکبات (پرتقال، لیمو شیرین، لیمو ترش، نارنگی، نارنج و گریپ فروت) و خرما تولید می شود. این گونه محصولات در مناطق بم، جیرفت، شهداد و در جنوب خاوری شهرستان بافت کشت میشوند. مرکبات شهداد مرغوبیت خاص وشهرت خوبی در ایران دارند.از استان کرمان بیش از ۹۵ درصد محصول پسته ایران به دست می آید و این استان بیش از ۵/۸۷ درصد از باغات پسته کشور را به خود اختصاص داده است. در میان شهرستان های استان کرمان که باغ پسته دارند، رفسنجان با بیش از ۷۰ درصد کل تولید پسته و تعداد باغ پسته، رتبه اول را دارا ست. با توجه به شرایط اقلیمی و میزان منابع آب و موقعیت اجتماعی و روش کشت زمین ها، استان کرمان را به سه منطقه کشاورزی تقسیم می کنند. 1- مناطق کشاورزی خشک و کویری (رفسنجان، زرند، سیرجان و ...) ۲- ( مناطق کشاورزی معتدل کوهستانی(بافت، بردسیر و...) 3- ( مناطق کشاورزی گرمسیری (بم، جیرفت، کهنوج و...) دام پروری در استان به سه روش روستایی، عشایری و صنعتی صورت می گیرد. با این همه به علت خاک نه چندان حاصل خیز منطقه و محدودیت مراتع سرسبز، دام پروری از رونق بالایی برخوردار نیست.
● جاذبه های طبیعی استان کرمان استان کرمان با توجه به ویژگی های طبیعی خود از دشت های مرتفع و فضاهای کویری گسترده ای برخوردار است که برخی از آن ها هم چون دشت ها و مناطق ییلاقی، مورد استفاده وسیع گردشگری قرار می گیرند و برخی دیگر هم چون فضاهای کویری مورد استفاده ی تورهای کویری در صنعت گردشگری ایران قرار می گیرند. استان کرمان در کنار کویر بی انتهای خود و زیبایی های کویر از مناطق خاص ییلاقی و چشم اندازهای زیبای زمین شناسی نیز برخوردار است. در این منطقه می توان چشم اندازهایی را دید که در دیگر نقاط کم تر یافت می شود. تپه یا رشته کوه های ماسه ای (تلماسه) که بر اثر وزش باد و جابه جا شدن ماسه ها پدید آمده و شکل و اندازه آن ها بر اثر وزش باد مدام در حال تغییر است؛ از جذاب ترین اشکال ژئومورفولوژی استان کرمان به شمار می روند. آب و هوای کویر برای نیمی از سال مطلوب است و کوهستان های استان نیز برای نیمی دیگر از سال. کویر شهداد همواره جاذب محققین، پژوهشگران و عاشقان طبیعت است. سکوت زیبا، آسمان بی انتها، شب های آرام، لایه های نمکی، قله های مرتفع و برف گیر هزار، دریاچه ی زیبای هامون، چشمه های متعدد آب معدنی، نخل زارهای بم و ده ها عارضه ی طبیعی و متفاوت با یک دیگر در استان کرمان یک جا جمع شده و محل مناسبی برای گردشگری طبیعی در استان کرمان به وجود آورده اند.
● رودخانه ها، چشمه هاو آبشارهای استان کرمان مهم ترین رودخانه این منطقه هلیل رود است که شاخه های مهمی مانند زردشت از گوهر، بافت از لاله زار، رابر از الفتح (شاه کوه)، طیل از کوه هزار و اسفندقه از ارتفاعات اسفندقه به آن می پیوندند و پس از مشروب نمودن جیرفت و شهرستان کهنوج وارد هامون جازموریان می شود. پوشش گیاهی این حوزه ی آب ریز قابل توجه بوده و به علت وجود دایمی برف کوه های نام برده، آب دایم دارد. مهم ترین قابلیت تفریح گاهی آن اطراف و دریاچه پشت سد جیرفت است که استفاده های گردش گاهی دارد. رودخانه های دیگر این استان عبارت اند از : آب بخشا در برد سیر، راور در منطقه راور، خبر در منطقه خبر بافت، رود خانه تنگوییه (پلنگی) در سیر جان، ابراهیم آباد، اندوهجرد، آب باریک، آبشور اسفندقه، و.......چشمه های آب معدنی این منطقه نیز از مهم ترین جاذبه های گردشگری طبیعی ناحیه به شمار می آیند. در مناطق مختلف استان کرمان چشمه های زیادی پراکنده شده اند که عبارت اند از: چشمه حسین آباد، راین، چشمه قلعه عسکر، چشمه آب معدنی قاسم آباد، چشمه معدنی ته خاتون، چشمه معدنی غرغره ( باب ترش)، چشمه آب معدنی ابارق، چشمه آب معدنی بوجان، چشمه معدنی رضا آباد، چشمه آب معدنی پاچنار، چشمه آب معدنی بیشه، چشمه حسین آباد، چشمه های معدنی آباد آوران، چشمه های آب معدنی اختیار آباد، چشمه آب معدنی گلی آونگ، چشمه آب معدنی حوض نو، چشمه آب معدنی باب تنگل (قدمگاه)، چشمه آب معدنی بفرا، چشمه آب معدنی حوض باد و... (توضیح مفصل و اطلاعات کامل تر درباره هر یک از چشمه ها و رودخانه های یاد شده در شهرستان های مربوطه به طور کامل آورده شده است)
● مناطق توریستی - طبیعی خاص استان کرمان روستای میمند واقع در استان کرمان تنها یک نمونه از جاذبههای گردشگری خاص استان است. این روستای باستانی از معدود موارد معماری صخرهای است که به شکلی گسترده در تمامی ساختار روستا استفاده شده است. نمونههای معماری صخرهای هر چند که در دیگر کشورها نیز به طور معدودی به چشم می خورند؛ اما هیچ کدام جاذبههای فرهنگی، تاریخی و گردشگری میمند را ندارند. به عنوان نمونه مهم ترین شاخصه این روستا در مقایسه با مواردی چون دهکده کاپادوکیهی ترکیه، مسکونی بودن واحدهای صخرهای میمند است که این خصوصیت در سایتهای مشابه میمندکم تر دیده می شود. ییلاق ماهان، کویر زیبای شهداد، بیابان های حاشیه شهرها، ییلاق جوپار، ییلاق راین، دریاچه ی هامون جازموریان، ییلاق کوه پایه، قله ی زیبای هزار، ییلاق ده بکری، ییلاق مسکون، ییلاق دلفارد، ییلاق درهزار، ییلاق رابر، باغ سنگی، ییلاق بنان، ییلاق اسفندقه، روستاهای پراکنده شده در دامان کوه های سر به فلک کشیده همراه با مناطق در برگیرنده ی چشمه های آب معدنی از جمله مناطق توریستی – طبیعی خاص استان کرمان به شمار می آیند که قادر به جذب گردشگران و دوست داران طبیعت هستند.
● جاذبه های اجتماعی استان کرمان هر یک از جوامع ایرانی؛ از جاذبه های اجتماعی خاص خود برخوردار هستند. شیوه معیشت عشایر، جشن ها و آیین های سنتی و باستانی، غذاهای محلی، شیرینی های خانگی و آداب و رسوم حاکم بر مراسم های مختلف از جمله جاذبه های اجتماعی مناطق مختلف ایران هستندکه همگی برآیند شیوه زندگی اجتماعی مردمان هر ناحیه است. زیست بوم های عشایری از فضاهای جالب توجه استان کرمان است که می تواند در خدمت توسعه گردشگری قرار بگیرد. در استان کرمان همانند دیگر مناطق ایران جشن ها و آیین ها به سه دسته ی ملی، محلی و مذهبی تقسیم می شوند که در میان جشن های ملی؛ نوروز باستانی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. استان کرمان همانند سایر استان های ایران؛ از انواع غذاهای سنتی و خوش طعم برخوردار است که برخی از آنها در مناسبتهای ویژه و تعداد بسیاری نیز به شکل عادی در طی سال تهیه میشود. استان کرمان در لایه های مختلف اجتماعی خود از جاذبه های کم نظیر و زیبایی برخوردار است که آشنایی با آن ها از مهم ترین ویژگی های گردشگری اجتماعی است. بیش از 110 دانشگاه و مرکز آموزشی عالی، 700 مسجد، 400 کانون فرهنگی و هنری در مساجد و 122 کتابخانه از جمله ظرفیت های فرهنگی و هنری استان کرمان بشمار می روند. با اجرای طرح مثلث توسعه اقتصادی استان از سوی دولت تدبیر و امید،75 هزار میلیارد ریال تفاهم نامه سرمایه گذاری در استان منعقد شده است و در راستای این طرح ابتکاری،درآمد گمرکات استان 112 درصد رشد داشته است. در سال 93 میزان 385،833 تن کالا به ارزش یک میلیارد و166 میلیون و 685 هزار و337 دلار از طریق گمرکات استان کرمان به خارج از کشور صادر گردیده که عمده ترین آنها پسته، مغز پسته، کاشی و سرامیک، سیمان، خرما و مصنوعات مس بوده اند. در همین سال 112،565 تن واردات کالا به ارزش 719 میلیون و 18 هزار و 312 دلارثبت شده که نسبت به سال قبل از نظر وزن 66 درصد و از نظر ارزش 57 درصد افزایش داشته است. از جمله امکانات حمل و نقل و گردشگری موجود در استان فعالیت بزرگترین و موفق ترین شرکت هواپیمایی خصوصی کشور یعنی هواپیمایی ماهان و پنج فرودگاه فعال که چهار فرودگاه از آن ها بین المللی است . دو خط سراسری راه آهن از استان کرمان می گذرد و بسیاری از جاده های ترانزیتی استان بزرگراهی هستند مهم ترین تنگناها و مشکلات پیش روی توسعه استان کرمان کمبودآب و خشکسالی های طولانی مدت، چالش اصلی استان کرمان بوده که پدیده مهاجرت روستاییان به شهرها و معزل بزرگی چون حاشیه نشینی را به همراه داشته است. کمبود انرژی برق در استان کرمان که در حال حاضر مصرف استان نزدیک 2000 مگابایت بوده در حالی که توان تولید برق 1500 مگابایت می باشد و با در نظر گرفتن طرح های توسعه صنعتی استان کرمان نیازمند 5000 مگابایت برق در آینده نزدیک می باشد. گستردگی استان کرمان، آماده نمودن زیرساخت راه های ارتباطی را با توجه به پراکندگی جمعیت دچار مشکل نموده است به طوری که از 29 هزار کیلومتر راه مورد نیاز استان ها تنها 600/11 هزار کیلومتر آن ساخته شده است 1564 پروژه ادامه دار دولتی از مهم ترین چالش های دولت تدبیر و امید در این استان می باشد بدون احتساب نرخ تورم اعتباری معادل ده هزار میلیارد تومان نیاز است در حالی که سالیانه حداکثر مبلغ 500 میلیارد تومان اختصاص بودجه در استان می باشد و با این وجود برای اتمام این پروژه ها زمانی حدود 15 سال نیاز است.




شهرستانها

شهرستان کرمان

ارزوئیه
شهرستان ارزوئیه با وسعت 4980کیلومتر مربع وبیش از41979نفر جمعیت در 60کیلومتری جنوب شهرستان بافت و280کیلومتری جنوب غربی استان واقع از شمال به بخش خبر از جنوب به بخش احمدی شهرستان حاجی اباد واز غرب به حاجی اباد واز شرق به بخشهای از شهرستانهای فاریاب وجیرفت منتهی می گردد.
شهرستان ارزوییه در موقعیت 28درجه و17دقیقه عرض شمالی و56درجه و28دقیقه طول شرقی در ارتفاع 1050تا1500بصورت متغیراز سطح دریا واقع می باشد.
ارزوییه دارای دو دشت معروف به نامهای دشت ارزوییه ودشت صوغان می باشد که هر دو توسط رشته کوههای احاطه گردیده واز جمله معروف ترین دشت های ایران در امر کشاورزی به حساب می ایند واز دو نوع اقلیم اب وهوایی سرد سیری در شمال وگرم خشک در جنوب ومحصولات متنوع در این دو نوع اب وهوا برخوردار است این شهرستان باسطح زیر کشت شصت هزارهکتاروتولید بیش از یک میلیون تن انواع محصولات کشاورزی اعم از زراغی ،باغی وانواع مرکبات قطب کشاورزی ومرکز غله استان وبابیش از 60درصدذخیره کرومیت کشور به عنوان یکی از شهرستانهای فعال در بخش معدنی محسوب می گردد.
جاذبه های تاریخی ، گردشگری ،مذهبی عبارتند از
*تاریخی
تپه یحیی صوغان ،چهار طاقیها واقع در روستای سلطان اباد،برجهای تاریخی مهر اباد ومحمد اباد
*اماکن مذهبی
مقبره شیخ محمد پرنده واقع درروستای مزار،امامزادهسید یحیی دولت اباد ،مقبره منصوب به شاه زکریاواقع در بخش صوغان ،امامزاده پیرغیب ازنوادگان امام موسی کاظم (ع)با قدمت ساختمانی بیش از600 سال درروستای قلعه نو
شهرستان ارزوئیه به عنوان مرکز تولید غله استان ورتبه اول تولید گندم وذرت استان

انار
شهرستان انار یکی از شهرستانهای استان کرمان است. بخش انار در تاریخ 17خرداد 1388 به شهرستان تبدیل شد. مرکز این شهرستان شهر انار است. شهر امین شهر و دهستان بیاض از دیگر نقاط بزرگ این شهرستان است. انار از لحاظ تقسیمات کشوری یکی از شهرستانهای تابعه استان کرمان میباشد که وسعتی بیش از 2140 کیلو مترمربع دارد. این شهرستان از شمال و شمال غربی به استان یزد و از شرق و جنوب شرقی به شهرستان رفسنجان و از جنوب به شهربابک محدود شدهاست. مرکز این شهرستان شهر انار میباشد . انار در ۳۰ درجه و ۵۳ دقیقه عرض شمالی و ۵۵ و ۱۸ دقیقه طول شرقی واقع شدهاست . این شهر در بین جاده یزد - رفسنجان و بر سر دوراه تهران - بندرعباس و تهران - کرمان قرار گرفته و به علت همین وضعیت از موقع نسبی ویژهای برخوردار است . فاصله این شهر تا مرکز استان(شهر کرمان) ۲۱۰ کیلومتر میباشد. قدمت انار بر اساس آثار باستانی موجود به قبل از دوره اسلام میرسد. نام اول این شهر ابان (aban) بوده که اکثر جغرافیدانان قرون سوم و چهارم هجری، این شهر را با همین نام در کتب خود ذکر کردهاند که در این زمینه در کتاب سرزمینهای خلافت شرقی تالیف لستریج صفحه ۳۰۷ (ترجمه محمود عرفان) چنین ذکر شدهاست : در ۷۵ مایلی شهرستان یزد نیمه راه یزد شهربابک، شهر انار قرار گرفتهاست که در جهت خاوری ۶۰ مایل تا بهرام آباد (رفسنجان امروزی) فاصله دارد. اکنون انار و بهرام آباد از توابع ایالت کرمان هستند ولی این ولایت در قرون وسطی از توابع فارس بودهاست و آن را ولایت روذان (rozan) مینامیدند.نام انار بیشتر از عهد صفویه رایج شد در اکثر کتب تاریخی مثل المسالک و الممالک، احسن النفاسیم فی معرفت اقالیم ذکر شده است. جاذبه های تاریخی قلعه انار قلعه انار یا کهنوژ انار یک بنای زیبا و بسیار قدیمی است که در حال حاضر در وسط شهر قرار گرفته است این قلعه دارای 5 برج و دیوارهای زیبا و بلندی است که آن را بیشتر به صورت یک ارگ نمایان می کند ارگ نمایان می کند از ویژگی های این قلعه تاریخی می توان به چند قطعه بودن آن ذکرکرد که دارای 3 طبقه بوده است که بر روی بلندی بنا گردیده است و طبق گفته های اهالی چند راه زیرزمینی به بیرون قلعه وجود داشته است و بر اساس گفته ها و شواهد احتمال سالم بودن قطعات زیرین وجود دارد و در سالهای گذشته و تا هم اکنون سازمان میراث فرهنگی استان کرمان اقدام به بازسازی و مرمت این قلعه نموده است . قلعه بیاض و سایر بناهای قدیمی در روستاها بیانگر قدمت تاریخی شهرستان انار می باشد. امام زاده محمد صالح انار مقبره امامزاده محمد صالح که دارای قدمتی بیش از 800 سال می باشد و یکی از بهترین و قدیمی ترین امامزاده های استان کرمان است که در لیست آثار ثبتی سازمان میراث فرهنگی قرار دارد و شجره نامه این امامزاده با چندواسطه متصل به امام علی (ع)می باشد سقف و گنبد داخلی ایوان این امامزاده توسط سازمان میراث فرهنگی استان کرمان مرمت گردیده است . و مزار شهدای گرانقدر زینت بخش صحن امامزاده می باشد. از جاذبه های گردشگری انار می توان کوهپایه های انار که منتهی به کوههای جوزم بوده را نام برد که در تابستان و فصلهای خوش آب و هوا مردم شهرستان به این مناطق جهت تفریح و گردش می روند از دیگر مناطق کوهستانی شهرستان انار می توان منطقه کوهستانی بیاض و دهنه زیبا و سرسبز بیاض را نام برد که دارای جاذبه های طبیعی،سرسبز وکوه های زیبا می باشد.شهرستان انار با جمعیتی بالغ بر پنجاه هزار نفر و با 2140 کیلومتر مربع وسعت و یک بخش مرکزی و دو شهرانار و امین شهرمی باشد این شهرستان دارای 52 روستا می باشد که 20 روستای آن دارای شورا و دهیاری می باشد انار در 17 خرداد 1388 از بخش به شهرستان ارتقاء یافت (لطف ویژه دولت خدمتگذار نهم) انار با در بر داشتن 185 پارچه آبادی و روستا ، مزرعه و مکان تابع و مزرعه و مکان مستقل در گستره ی وسیع و منطقه بسیار حاصل خیز قرار گرفته است.مردم شهرها و روستاهای این منطقه عموماً در امور باغداری،کشاورزی فعالیت می نمایند که عمده فعالیت انان در به ثمر رساندن محصولات پسته می باشد که مهمترین نوع آن اکبری اناری به عنوان مرغوبترین پسته ایران می باشد. آثار و ابنیه تاریخی گویای سابقه درخشان چند هزار ساله این منطقه است وجود قلعه تاریخی این شهرستان نشان از حضور انسانهای متمدن روزگاران گذشته حتی قبل از اسلام دارد و بنای با ارزش امامزاده محمد صالح با هشتصد سال قدمت گویای عمق علاقه مردم به اهل بیت در قرون گذشته است . علی ایحال ناگفته نماند که تعداد قابل توجهی از خانواده های زرتشتی تا همین چند دهه گذشته در منطقه حضور داشتند. گسل انار این گسل به طول تقریبی صد کیلومتر با راستای شمال غربی-جنوب شرقی در مجاورت غرب شهر انار واقع شده است این گسل رسوبات کواتر نر نزدیک شهر انار را قطع کرده و پرتگاه گسلی با ارتفاع 27 متر ایجاد نموده است و یکی از سی و یک گسل جوان فعال کشور می باشد.

بافت
شهرستان بافت یکی از مرتفعترین و خوش آب وهواترین مناطق استان کرمان و ایران است. این شهرستان در جنوب غربی این استان قرار گرفتهاست. مرکز این شهرستان شهر بافت است و تا شهر کرمان ۱۵۶کیلومتر فاصله دارد. بافت منطقهای کوهستانی و سردسیر است. ارتفاع میانگین مرکزشهرستان یعنی شهر بافت از سطح دریا ۲۲۸۰ متر است که در قسمتهای شمالی شهر ارتفاع به ۲۳۳۰ متر از سطح دریا هم میرسد و بافت از شهرهای مرتفع ایران و بلندترین شهر بالای ۲۵ هزار نفر جمعیت ایران محسوب میشود. جمعیت این شهرستان در سال ۱۳۸۵ و تاقبل از جدایی شهرستانهای رابر و ارزوئیه برابر با ۱۴۵٫۰۱۴ نفر بودهاست.[۲] براساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت فعلی شهرستان بافت ۸۴٬۱۰۳ نفر است.[۳] شهرستان بافت توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) به عنوان یکی از ۷۰ شهر سالم ایران و یکی از هزار شهر سالم جهان معرفی شدهاست.[۴][۵] شهرستان بافت یکی از بزرگترین تولیدکنندگان گردوی کشور است. ارتفاع در برخی مناطق مسکونی شهرستان بافت مانند تلخه چار و بُندر گوغر تا ۳۰۰۰ متر از سطح دریا نیز میرسد. این شهرستان تا سال ۱۳۸۸ شهرهای رابر و ارزوئیه را نیز شامل میشدهاست هم چنین در سالهای پیش از آن نیز مناطقی چون لاله زار و قلعه عسکر نیز از بافت جدا شده بود.

بردسیر
بردسیر،نگارستان طبیعت
بردسیر،اگرچه از جمله شهرستانهای کوچک استان کرمان بشمار می رود،و روی نقشه جغرافیا فضای مختصری را اشغال کرده با اینهمه از جهت قدمت وکهنسالی درتاریخ این دیار نقطه عطفی محسوب می شود.نکته مهم و حائز اهمیت اینکه،این طول عمر ،همواره با کیفیتی مثال زدنی همراه بوده است.
تحقیقات انجام شده توسط اساتید دانشگاه هاروارد در 40 سال قبل نشان می دهد که دراین سرزمین،مردمی زندگی می کرده اند که بیش از 5000 سال پیش،برای نخستین مرتبه به صنعت ذوب مس دست یافتندودر محل "تل ابلیس" این کوره ها را فعال کرده ورونق اقتصادی آن زمان را همت گماردند. علاوه بر این بردسیر،از جهت اشاعه فرهنگ وتنویر افکار عمومی،دارای پایگاه معتبر تاریخی بوده،آنطور که نه فقط بزرگان وآزادمردانی چون:شمس الدین محمد بردسیری،میر محمد سعید مشیزی،میرزا آقا خان بردسیری و... از آن برخاستند و رایت علم وعرفان،وشرف وبزرگی را بردوش گرفتند،بلکه صدها سال پیش از این نیز بردسیر دارای کتابخانه بزرگی بود که قریب 5000 جلد کتاب در آن نگهداری میشدو از جمله مراکز نشر دانش بشمار می رفت >بردسیر امروز نیز در سایه برخورداری از آب وهوای مطلوب،وکشاورزی نسبتا مناسب،ونیز زمینه های مختلففرهنگی،صنعتی،معدنی وتولیدی،افق روشنی داردکه اگر استعداد های آن از قوّه به فعل درآید،بی تردید می تواند عظمت گذشته خود را باز یابد وگام های بلند تری در راهسریلندی افزون این دیار بردارد.
تقسیمات کشوری: چهار بخش(مرکزی و لاله زار، نگار ، گلزار)، چهار شهر(بردسیر، گلزار ،لاله زارو نگار) و 6دهستان(کوه پنج، مشیز، نگار، گلزار، لاله زار و قلعه عسگر)
جمعیت(1385):شهرستان: 89256 نفر، شهر بردسیر: 33305 نفر، شهر گلزار(قریتالعرب): 6167 نفر و شهر نگار: 9305 نفرمساحت:6324 کیلومتر مربع
فاصله تا شهرهای مجاور: کرمان: 60 کیلومتر، سیرجان: 120 کیلومتر، بافت(از مسیر
نگار):114 کیلومتر و رفسنجان(از مسیر باغین): 132کیومتر
ارتفاع از سطح دریا(مرکز شهر بردسیر): 2044 متر
مختصات جغرافیایی(مرکز شهر بردسیر): طول جغرافیایی: 56 درجه 34 دقیقه شرقی و عرض جغرافیایی: 29 درجه و 55 دقیقه شمالی
کوهها: کوه هزار: 4465 متر، کوه لاله زار:4457 متر، کوه شاه: 4349 متر، کوه جوپار: 4135 متر، کوه چهل تن: 3765 متر، کوه سنگ سیاه: 3541 متر و کوه بیدخوان: 3080 متر
رودخانهها: آب بخشا، چاری(باغین) و هفت کوسک
مشاهیر:
شمس الدین محمد بردسیری، میرزا آقاخان بردسیری(کرمانی)، میر محمد سعید مشیزی(بردسیری)، خواجه ابوالحسن، خواجه عبدالواحد، هدایت الله بردبار، حسام العلما، پی سپار سعید، محمد صادق سعید، بهادر الملک، دکتر جواد برومند سعید و دکتر احمد ناظرزاده کرمانی
جاذبههای گردشگری:
تاریخی - تل بلیس(تل ابلیس)، غبیرا، ارگ بردسیر، خانه بهادرالملک، خانه مازولی، برج نگار، قلعه و برج ماهونک، قلعه کهنه، قلعه جلال آباد، برج بهرامجرد، قلعه ترشاب، برج محله سلورد، برج قریت العرب، برج کمال آباد، برج یوسف علی، حمام قدیمی قریت العرب، حمام قدیمی لاله زار، شیر سنگی، تپه آسیاب، قلعه دیو، آسیاب آبی ترشاب و آسیاب حنیفه
مذهبی - پیر جارسوز(پیر برحق)، امام زاده سیدمحمد(ع)، مسجد جامع بردسیر، عمارت زرتشتی ها، قدمگاه حضرت ابوالفضل(ع)، قدمگاه خضرنبی، امام زاده عبدالله، زیارتگاه خواجه بدرالدین نگار، امام زاده عباس، مقبره شیخ محمد کاکو و امام زاده سید شمس الدین لاله زار
جاذبه های طبیعی: لاله زار، روستای بیدخوان، روستای باغ بزم، روستای باب زنگوئیه، دریاچهها: ترشاب و حلبی ساز، چشمههای آبگرم: لاله زار،شیرینک،آب خدادادی،امیره کیخسروی و آبگرم رنگ
صنایع و معادن:
کارخانه قند، شرکت فولاد، کارخانه پنیر دشتکار، کارخانه گلاب زهرا، کارخانه عرقیات معرکه، آب معدنی برد، کارخانه الکل، شرکت کابل سازان چشمه، معدن سنگ تراورتن پیر بنه و معدن سنگ مرمر ترشاب. معادن مس و . . .
مراکز علمی و آموزشی:
دانشگاه آزاد، دانشگاه پیام نور بردسیر ونگار،دانشکده کشاورزی ،مرکز آموزش فنی و حرفه ای و حوزه علمیه خواهران

بم
شهرستان بم یکی از شهرستانهای استان کرمان در جنوب شرقی ایران است. مرکز این شهرستان شهر بم است. جمعیت شهرستان بم بنا بر سرشماری سال ۱۳۹۵ مرکز آمار ایران برابر ۳۰۸٬۲۴۱ نفر بودهاست.[۱]
این شهرستان از شمال و غرب به شهرستان کرمان، از جنوب غرب به شهرستان جیرفت، از جنوب به شهرستان عنبراباد و و شهرستان رودبار جنوب، از مشرق با شهرستان نرماشیر و شهرستان ریگان و شهرستان فهرج محدود میشود. مساحت شهرستان ۵۱۷۵ کیلومترمربع میباشد. مرکز این شهرستان از نظر جغرافیایی در ۵۸ درجه و ۲۱ دقیقه طول شرقی و ۲۹ درجه و ۶ دقیقه عرض شمالی و ارتفاع از سطح دریا ۱۰۵۰ متر و مساحت شهرستان بم ۱۷۷۵۵ کیلومتر مربع میباشد. شهر بم در ۱۹۵ کیلومتری جنوب شرقی کرمان و در منطقه شرق استان واقع شدهاست و این شهر مرکزیت فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، اداری منطقه شرق استان کرمان است.
آب و هوا
آب و هوای بم گرم و خشک است اما به علت مجاورت با کویر آب و هوای متغیری دارد، بهطوریکه گاهی اوقات در تابستانها گرمترین و در زمستانها سردترین نقطه کشور گزارش شدهاست. میزان بارندگی سالانه بطور متوسط ۶۸ میلیمتر است.
یکی از جاذبههای بینظیر بم بخش خوش آب و هوا وتوریستی گردشگری دهبکری است. دهبکری زیباترین منطقهٔ سرسبز و چشمنواز است که در شهرستان کویری بم خود نمایی میکند و به همین دلیل نزد مردم بم بسیار محبوبیت دارد. علاوه بر مردم بم در همهٔ فصول سال دهبکری پذیرای مسافران بیشماری است. دهبکری دارای ارتفاعات بکر و دست نخورده ی بسیاری است بهطوریکه همه ساله گروههای کوه نوردی و گردشگری بسیاری در استان کرمان به ارتفاعات دهبکری قدم میگذارند. از جمله این ارتفاعات میتوان به کوه شیر و منطقهٔ زیبای مرغک اشاره کرد.
یکی دیگر از جاذبههای زیبا و دست نخوردهٔ بم منطقهٔ مرغک از توابع دهبکری است که همهٔ این مناطق دارای جنگلهای پسته وحشی-بادام وحشی و سرسبزی بسیاری است. در مرغک نیز در گذشته موسیقی سنتی ایرانی اصیلی رواج داشته. از منطقهٔ دهبکری از گذشتهای دور در نوشتههای نویسندگان و ادیبان به عنوان بهشت میان جهنم یاد شدهاست و همه در وصف سر سبزی آن سخن راندهاند.
یکی از مسائل گردشگری و مدرن مورد بحث دربارهٔ دهبکری ساختن تله کابین در دهبکری است که البته این طرح همواره با بیتوجهی مسئولین همراه بوده.
منطقه ویژه اقتصادی ارگ جدید بم
منطقه ویژه اقتصادی ارگ جدید، با هدف ایجاد و توسعه زمینههای لازم برای فعالیتهای کارامد صنعتی، جذب فناوریهای نوین و افزایش زمینههای اشتغال از طریق جلب و هدایت سرمایهگذاری داخلی و خارجی در دهه فجر سال ۱۳۷۶، تأسیس ورسماً کار خود را آغاز کرد. مساحت این منطقه بالغ بر ۱۱۰۰هکتار است که در فاصله ۱۰ کیلومتری شرق شهر بم واقع شدهاست.[۲] زیر ساختها و امکانات پشتیبانی مورد نیاز از قبیل احداث ترمینال اختصاصی در فرودگاه بم، تأسیس ترمینال مسافری و باربری، راه آهن و انبارهای مجهز کالا، خودرو سازی، گمرک، تأمین آب، برق و مخابرات، ساخت هتلها، امکانات ورزشی، تفریحی، آموزشی و سایر تسهیلات بودهاست که علاوه بر فراهم آمدن زمینههای لازم برای توسعه پیش از پیش سرمایهگذاریهای صنعتی، امید میرود تا این منطقه با توجه به پتانسیلهای لازم در آیندهای نزدیک به یکی از قطبهای توریستی و تفریحی کشور نیز تبدیل شود.[۲]
صنایع
خودروسازان بم
گروه خودروسازی مدیران خودرو
گروه خودروسازی کرمان موتور
گروه خودروسازی راین
ارگ دیزل
بم خودرو
آرمان الکتریک ارگ (دسته سیم خودرو و الکترونیک)
و بیش از ۲۰ کارخانه تولید قطعات خودرو

جیرفت
شهرستان جیرفت
جغرافیا
این شهرستان از شمال به شهرستان کرمان، از جنوب به شهرستان عنبرآباد، از شرق به قسمتی از شهرستان بم و از غرب به شهرستان بافت و رابر محدود شدهاست.
جمعیت شهرستان جیرفت بنا بر سرشماری سال ۱۳۹۰ تعداد ۲۷۷٬۷۴۸ نفر بودهاست. نرخ باسوادی سطح شهرستان ۸۰٪ نرخ بیکاری ۳۰٪ میباشد؛ همچنین تعداد ۹۱۱۸ نفر دانشجو در ۶ واحد دانشگاهی این شهرستان در سال ۹۰ در حال تحصیلند.
شهرستان جیرفت ۱۳۷۹۹ کیلومترمربع وسعت دارد و در قسمت مرکزی استان واقع شدهاست که به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی و طبیعی به «هند ایران» معروف است. سطح زیر کشت محصولات زراعی باغی ۵۲۰۰۰ هکتار با میزان تولید ۷۳۹۰۰۰ تن میباشد. تولیدات آبزیان و دامی این شهرستان با روندی رو به رشد به ۳۰۴۰۴ تن رسیدهاست.
فاصله مرکز شهرستان تا مرکز استان حدود ۲۳۸ کیلومتر است و دارای ۴ مرکز شهری جیرفت، درب بهشت و جبال بارز و بلوک و ۴ بخش و ۱۴ دهستان و ۱۲۲۸ آبادی دارای سکنه میباشد.
لازم است ذکر شود بخش اسماعیلی در تیرماه ۹۰ از شهرستان عنبراباد منتزع و به جیرفت ملحق شد. مجتمع کشاورزی ساسان مهیمی از مکانهای دیدنی جیرفت میباشد که با سیستم مدرن آبیاری میشود
آب و هوا
شهرستان جیرفت دارای سه اقلیم متفاوت جغرافیای سرد کوهستانی ساردوئیه معتدل کوهستانی دلفارد و جبال بارز و گرم مرطوب نواحی دشت جیرفت است؛ ارتفاع شهرستان از حداقل ۶۸۰ متر در شهر جیرفت به ۳۸۸۶ متر در بلندیهای ساردوئیه میرسد؛ پایینترین دمای ثبت شده متعلق به منطقه سربیژن -۳۰ درجه در زمستان و بالاترین دمای ثبت شده +۵۰ درجه سانتی گراد در تابستان جیرفت است. طی آمار یک دوره بلند مدت کمترین میزان بارندگی در سطح شهرستان به دشت جیرفت به میزان ۱۸۲ میلیمتر و بیشترین میزان ۳۵۰ تا ۴۰۰ میلیمتر به مناطق جبال بارز شمالی دلفارد؛ درب بهشت اختصاص دارد.
حمل و نقل
شهری
حمل و نقل شهری جیرفت شامل تاکسیرانی و اتوبوسرانی است. تا سال ۹۱ اتوبوسرانی جیرفت ۳۱ دستگاه اتوبوس در اختیار داشتهاست اما در حال حاضر حمل و نقل شهری اغلب با تاکسی انجام میشود و اتوبوسرانی بهطور محدود فعالیت دارد.
بین شهری
فرودگاه جیرفت
در حال حاضر فرودگاه جیرفت طی هرهفته دو پرواز رفت و برگشت به فرودگاه مهرآباد تهران دارد.[۴۱]
اتوبوسهای بین شهری
سد جیرفت
سد جیرفت پنجمین سد بتونی ایران است که در حدود ۴۰ کیلومتری شمال غربی شهر جیرفت در محلی معروف به «تنگ نراب» بروی هلیل رود احداث شدهاست. ارتفاع این سد ۱۳۴ متر، طول تاج آن ۲۵۰ متر و گنجایش کل مخزن آن ۴۳۰ میلیون متر مکعب است و با شش دریچه قدرت تخلیه ۶۴۰۰ مترمکعب آب را در هر ثانیه و توانایی تولید سی هزار کیلووات برق را دارد. دریاچه سد جیرفت به مساحت تقریبی ۱۲۰۰۰۰ مترمربع حدود ۱۴۲۰۰ هکتار از زمینهای شهرستان جیرفت را آبیاری میکند.
کار ساخت سد جیرفت در ۱۳۵۴ خورشیدی در حکومت پهلوی استارت خورد و پس از انقلاب ۱۴ سال به درازا انجامید و نهایتاً در سال ۱۳۷۱ خورشیدی خاتمه یافت.
پس از اتمام ساخت سد جیرفت، ۴ سال زمان برای آبگیری آن در نظر گرفته شد اما طی زمستان ۷۱ با سیل عظیمی با دوره بازگشت ۸۰۰ سال به میزان ۵۰۳۵ مترمکعب بر ثانیه مواجه شد و بدون آنکه آسیبی به آن وارد شود، بخش بسیار زیادی از آب را به اراضی پایین دست و تالاب جازموریان رها کرد.
کشور ایران
استان کرمان
شهرستان جیرفت
بخش مرکزی
نام(های) دیگر سبزواران
نام(های) قدیمی جرودس - کامادای - دقیانوس - قمادین
مردم
جمعیت ۱۳۰٬۴۲۹ نفر[۱]
جغرافیای طبیعی
مساحت ۲۵ کیلومترمربع
ارتفاع از سطح دریا ۷۲۰ متر
آبوهوا
میانگین دمای سالانه ۴-تا ۴۸+
میانگین بارش سالانه ۱۶۷.۷ میلیمتر
روزهای یخبندان سالانه ۱۶ روز
اطلاعات شهری
رهآورد میوه، مرکبات، خرما
پیششماره تلفنی ۰۳۴

رابر
شهرستان رابر
یکی از شهرستانهای کوهستانی استان کرمان در جنوب شرق ایران است. مرکز این شهرستان شهر رابر بوده و فاصله این شهر تا مرکز استان کرمان ۱۷۵کیلومتر است. این شهرستان با مساحتی بالغ بر ۱۸۷/۱۶۶۷ کیلومتر مربع بین طول جغرافیایی ۵۶ درجه و ۴۵ دقیقه تا ۵۷درجه و ۱۶ دقیقه و عرض جغرافیایی ۲۹درجه و ۲۷ دقیقه تا ۳۸درجه و ۵۴ دقیقه و در جنوب غربی استان کرمان قرار گرفتهاست بهطوریکه از شمال به شهرستان بردسیر، از شمال غرب، غرب و جنوب غرب به شهرستان بافت، از جنوب، جنوب شرق و شرق به شهرستان جیرفت و از شمال شرق به شهرستان کرمان محدود میشود.
آب و هوا
شهرستان رابر در حصاری از کوههای (شاه- ارتفاعات قلعه سنگ- باغ بهادر- سر مشک- ارتفاعات تخت سر طشتک و بحر آسمان) به صورت نعل اسبی قرار دارد. از سمت جنوب پیوستگی کوهها قطع و یک دهانه عبور رودخانه هلیل را تشکیل میدهد و شاید همین دهانه به سمت دهستان اسفندقه از شهرستان جیرفت باعث شده بخشی از روستاهای دهستان جواران از پدام آباد تا گتک در فصل تابستان دارای آب و هوایی گرم و در زمستان معتدل باشند. آب و هوای اکثر مناطق شهرستان رابر در فصل زمستان سرد و در فصل بهار و تابستان معتدل و بسیار دلانگیز و خنک میباشد و در مجموع آب وهوای کوهستانی که در تابستانها از ۲۸درجه سانتیگراد بالای صفر تجاوز نمیکند و در فصل زمستان در بعضی از مناطق حدوداً به ۱۵ درج زیر صفر میرسد. در فصل زمستان عمده کوهها پوشیده از برف است و در ارتفاع و درههای کوه شاه که در شمال رابر قرار دارد و در بعضی از سالها برف دهها متر روی هم انباشت میگردد. به دلیل قرار گرفتن در دامنهٔ کوههای پر از برف دارای قنوات و چشمه سارهای متعدد میباشد که آب کشاورزی و صنعتی بخش را تأمین میکند. میانگین بارندگی سالیانه در این بخش ۲۷۰ میلیمتر در سال میباشد.صنایع و معادن
در آیندهای نزدیک با بهرهبرداری از صنایع مس درالو و بندر هنزا شهرستان رابر و سد صفا رود چهرهٔ دیگری به خود میگیرد. این معدن سومین معدن مس بزرگ کشور میباشد؛ که تا ۳ سال آینده کارخانه مس کنستانتره در رابر افتتاح میشود عملیات اجرایی آن شروع شدهاست.
اقتصاد شهرستان رابر
اقتصاد رابر بر پایهٔ کشاورزی، باغداری، دامداری، پرورش زنبور عسل، پرورش ماهی، صنایع دستی و غیره استوار است. بیش از ۱۲۰۰۰ هکتار از اراضی بسیار مرغوب و حاصلخیز زیر کشت محصولات کشاورزی نظیر گندم – جو – زعفران- علوفه دام قرار دارد. میزان گندم صادر شده به سیلوهای استان در سال قریب به ۲۰۰۰۰ تن میباشد .۶۵۰۰ هکتار اراضی تبدیل به باغستانهای مشجر بسیار زیبا و دیدنی و عموماً درختان اصلاح شده گردو در آن غرس گردیدهاست. سایر درختان میوه عبارتند از سیب، گلابی، گیلاس، زیتون و غیره بیش از ۳۰۰۰ تن برداشت محصول گردوی این بخش میباشد که به سایر شهرستانها و مرکز استان صادر میگردد و به همین دلیل دومین مرکز تحقیقات گردوی کشور در این بخش در زمینی به مساحت ۵۰۰۰۰ هکتار شروع به فعالیت نمودهاست. بیش از ۶۰۰۰۰۰ رآس دام (گوسفند، بز و بزغاله) و ۲۵۰۰ رأس گاو شیری و گوشتی در شهرستان رابر پرورش مییابد. تعداد ۲۵۰۰۰ کلنی زنبور عسل توسط اهالی پرورش یافته و بطور متوسط میانگین عسل تولید شده از هر کلنی ۱۰ کیلو میباشد. صنایع دستی رابر شامل: قالی بافی، گلیم بافی، جاجیم، مکرومه، نمدمالی، خورجین بافی، کلته بافی، نخ ریسی و غیره میباشد و فرش تولید شده بسیار مرغوب است.
حمل و نقل شهری
حمل و نقل شهری رابر از طریق تاکسی صورت میگیرد.
استان کرمان
شهرستان رابر
بخش مرکزی
نام(های) قدیمی شهرخیر
سال شهرشدن ۱۳۴۱
مردم
جمعیت ۱۳٬۲۶۳ نفر در سال نود و پنج[۲]
جغرافیای طبیعی
مساحت ۱۳.۴ کیلومترمربع
ارتفاع از سطح دریا ۲٬۳۴۳ متر
آبوهوا
میانگین دمای سالانه 15درجه سلسیوس
میانگین بارش سالانه ۲۶۶٬۷ میلیمتر
رهآورد گردو، زیره، عسل، میوه جات سردسیری. سیب، زعفران، بادام
پیششماره تلفنی ۰۳۴

راور
شهرستان راور
از شهرستانهای استان کرمان است که در شمال این استان واقع شدهاست. فاصلهٔ شهرستان راور تا مرکز استان ۱۴۰کیلومتر میباشد.[۱] مرکز این شهرستان شهر راور است. جمعیت شهرستان راور بنا بر سرشماری سال ۱۳۹۵ مرکز آمار ایران، برابر ۴۳۱۹۸ تن است. این شهرستان، بعد از کوهبنان شمالیترین شهرستان استان است. محصولات کشاورزی آن پسته، انار و… است. از نظر صنایع دستی راور مرکز مهم تولید قالی در استان کرمان است. قالیهای بافت راور شهرت جهانی دارند. نقش معروف «سرّام» یا نقش «سه کبک» از مشهورترین نقشهای قالی است که هنوز با ظرافت و زیبائی در راور بافته میشوند. شهرستان راور با ۱۱۵۳۵ کیلومتر مربع در شمال شرقی استان واقع شدهاست. راور در سال ۱۳۱۵ به شهر و در سال ۱۳۱۶ به بخش ارتقا یافت. این شهرستان تا سال ۱۳۷۴ بخشی از شهرستان کرمان بوده و از این سال به بعد با الحاق دهستانهای راور، حرجند و هروز از شهرستان کرمان به وجود آمدهاست. راور از شمال به استانهای یزد و خراسان جنوبی، از جنوب و شرق به شهرستان کرمان و از غرب به شهرستان زرند و کوهبنان منتهی میشود.
جغرافیای طبیعی و آب و هوا
شهر راوراز نظر جغرافیایی در ۵۶ درجه درازای خاوری۳۱ درجه و ۱۵ دقیقه پهنای شمالی و در ارتفاع ۱۱۷۸ متری از سطح دریا واقع است. پستترین نقطهٔ شهرستان راور با ارتفاع ۴۵۰متر از سطح دریا در کویر لوت میباشد. از کوههای شهرستان راور میتوان به کوه گاو با ارتفاع (۳۵۵۰متر) واقع در روستای فیض آباد، کوه لکرکوه(۲۹۷۶) کوه دربند(۲۷۷۷)کوه هجدک و کوه چهل پایه اشاره نمود. آب و هوای راور گرم وخشک بوده و میانگین بارش سالانه شهرستان راور ۹۸میلیمتر میباشد. بیشترین بارش ثبت شده از سال ۱۳۸۰تا کنون مربوط میشود به سال۱۳۹۵با ۲۴۰میلیمتر در ایستگاه هجدک و کمترین بارش ثبت شده مربوط میشود به سال۱۳۸۶با۱۹میلیمتر در ایستگاه شهر راور. دمای شهرستان راور در اکثر روزهای تیر و مرداد از ۴۰درجه فراتر میرود بیشترین دمای ثبت شده در راور از سال۱۳۸۰تا کنون مربوط به اول تیر ۱۳۹۶میباشد با۴۵٫۰۳درجه سانتیگراد وکمترین دمای ثبت شده از سال۱۳۸۰تا کنون مربوط به دیماه ۱۳۸۶با -۱۱درجهٔ سانتیگراد زیر صفر میباشد. دمای شهرستان راور در زمستان همراه با روزهای معتدل و شبهای بسیار سرد میباشد.
صنایع ومعادن
کارخانهٔ فولاد نورد (در حال ساخت)
کارخانهٔ فرآوری سرب و روی (در حال بازسازی و بهرهبرداری)
معدن ذغالسنگ هجدک (ازسال۹۲تعطیل میباشد)
معدن مس مارکشه (صنایع فرآوری در حال ساخت)
معدن مس گوهجرد
معدن سرب و روی گوهجرد
معدن سرب و روی دارستان

رفسنجان
رفسنجان
از شهرهای استان کرمان و سومین شهر از لحاظ جمعیت در این استان است. این شهر مرکز شهرستان رفسنجان است. جمعیت شهر رفسنجان بر اساس سرشماری به ۱۶۱٬۹۰۹ نفر در سال ۱۳۹۵ میرسد.[۵] فاصله شهر رفسنجان تا کرمان (مرکز استان کرمان) ۱۰۰ کیلومتر است. این شهر در مسیر محور کرمان به یزد واقع شدهاست. شهرهای کرمان، بردسیر، سیرجان، شهربابک، انار، زرند، بافق و یزد ، از شهرهای همجوار رفسنجان میباشند. فاصله رفسنجان تا بردسیر ۱۲۵ کیلومتر، تا سیرجان ۱۴۰ کیلومتر، تا شهربابک ۱۳۰ کیلومتر، تا انار ۹۰ کیلومتر، تا زرند ۷۵ کیلومتر، تا بافق ۱۸۵ کیلومتر و تا یزد ۲۳۰ کیلومتر میباشد. رفسنجان از نواحی مهم دانشگاهی ایران است. این شهر جزو تولیدکنندههای پسته در جهان است.
آب و هوا و اقلیم
شهر رفسنجان دارای آب و هوای نیمه کویری است. تابستانهای نسبتاً گرم و زمستانهای سردی دارد. البته در اطراف این شهر مناطق کوهستانی زیادی نیز وجود دارد. میانگین بارش سالانه شهر رفسنجان ۱۰۰ میلیمتر است. ارتفاع شهر رفسنجان از سطح دریا ۱۵۲۸ متر است.[۶] البته مناطقی با ارتفاع حدود ۲۳۰۰ متر و بیشتر نیز در اطراف شهر رفسنجان قرار گرفتهاند. شهر مس سرچشمه با ارتفاع ۲۶۴۰ متر مرتفعترین شهر در شهرستان رفسنجان که تابستانهای خنک و زمستانهای بسیار سرد دارد که در تابستان مردم رفسنجان از آب و هوای آن استفاده میکنند. بارندگیهای رفسنجان عموماً از سیستمهای بارشی که از سمت جنوب غرب و غرب کشور در فصول پاییز و زمستان به کشور نفوذ میکنند، میباشد و در فصول بهار و تابستان تحت تأثیر سیستم هوای جنوب شرقی که مونسون نام دارد، قرار میگیرد. در زمستان بارشها به صورت باران و برف و در تابستان نیز باران میبارد. البته در فصل سرد سال جبهه هوای سرد سیبری که از شمال شرق نفوذ میکند هم رفسنجان را تحت تأثیر خود قرار میدهد که هیچ بارندگی از خود ندارد. کمترین دمای ثبت شده از رفسنجان ۱۷- درجه سانتیگراد بوده و بیشترین دمای ثبت شده۴۳+ درجه سانتیگراد میباشد. ماههای آذر، دی، بهمن، اسفند و فروردین بیشترین بارش را در رفسنجان از آن خود کردهاند.
ویژگیهای جغرافیایی
شهر رفسنجان از شمال شرقی با زرند، از شمال غربی با انار، از غرب با شهربابک، از جنوب غربی با سیرجان، از جنوب با بردسیر و از شرق به کرمان محدود میشود. فاصله رفسنجان تا کلانشهر کرمان ۱۰۰ کیلومتر است.
ویژگیهای اقتصادی
اقتصاد کلی رفسنجان
رفسنجان به عنوان بزرگترین تولیدکننده پسته در ایران و جهان سهم بزرگی از صادرات غیرنفتی را شامل میشود. پستهٔ رفسنجان به دلیل کیفیت مثال زدنی آن از معروفیت جهانی برخوردار است و این دلیلی است که رفسنجان را به چهرهای شناخته شده در جهان تبدیل کردهاست. از طرفی دیگر خاک مرغوب برای کاشی و سرامیک در این منطقه باعث شدهاست که بزرگترین کارخانههای کاشی ایران در این شهر تأسیس شوند که از جمله آنها میتوان به کارخانههای الماس کویر و برلیان و غیره اشاره نمود. از دیگر ویژگیهای این شهر وجود معدن مس سرچشمهاست که بزرگترین معدن مس جهان میباشد. همچنین در رفسنجان کارخانجات زیادی از جمله مجتمع صنعتی و … هم مستقر هستند.[۸]
منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان
منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان در سال ۱۳۸۹ بر اساس تبصره ۲ ماده یک قانون برنامه چهارم توسعه در جلسه علنی روز یکشنبه مورخ چهارم مهرماه ۱۳۸۹ تصویب و در تاریخ ۸۹/۷/۱۴ به تأیید شورای نگهبان رسیده و طی نامه شماره ۳۷۴/۴۹۲۸۸ مورخ ۸۹/۸/۱ مجلس شورای اسلامی واصل و جهت اجرا توسط رئیسجمهور ابلاغ گردید.[۸] منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان در زمینی به مساحت ۷۰۰ هکتار در ۲۰ کیلومتری جنوب غربی شهر رفسنجان (حدفاصل روستای ناصریه و کبوترخان) با مسئولیت شرکت گروه صنعتی زرینه مس وابسته به صندوق بازنشستگی شرکت ملی صنایع مس ایران ایجاد گردیده و فعالیت خود را آغاز نمودهاست.[۹] منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان در آبان ماه سال ۱۳۸۹ یعنی کمتر از دو سال قبل، پس از تصویب مجلس شورای اسلامی و تأیید شورای محترم نگهبان و ابلاغیه رسمی ریاست محترم جمهور، فعالیت خود را با مسوولیت گروه صنعتی زرینه مس کرمان در زمین به مساحت ۲ هزار هکتار در ۲۰ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان رفسنجان (حد فاصل روستاهای ناصریه و کبوترخان) آغاز کرد و پس از اخذ مجوزهای لازم طراحی یک سایت صنعتی مدرن و با جدیدترین متد روز دنیا توسط شرکت مشاورین مهندسی NCE آلمان آغاز و هماکنون فاز اول آن در زمینی به مساحت ۲۰۰ هکتار در حال اجرا میباشد. عملیات عمرانی و اجرایی در فاز اول شامل اخذ مجوز و حفر چاه جهت تأمین آب، طراحی و اجرای شبکه برق، اجرای پروژه راهسازی و جدولگذاری، حصار کشی، کاشت بیش از ۴ هزار اصله نهال و احداث ساختمان اداری جهت استقرار سازمان مسوول و دفتر گمرک میباشد که برخی از این فعالیتها به صورت صد در صد و برخی با بیش از ۹۰ درصد پیشرفت، مراحل پایانی خود را طی میکنند. منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان به دلیل موقعیت بسیار مناسب خود از شمال استان کرمان و نزدیکی به قلب صنایع مس و فولاد کشور، دارای پتانسیلهای بالقوه فراوانی جهت رشد و پیشرفت انفجار گونه میباشد. همچنین به دلیل استقرار گمرک در منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان باعث شدهاست که که مراودات اقتصادی و بازرگانی با خارج از کشور خصوصاً واردات ماشین آلات، مواد اولیه صنایع مس و فولاد به راحتی در انبارهای این منطقه، انباشته و جهت استفاده از این محل ترخیص کالاخواهند شد و بخش زیادی از هزینههای حمل و بارگیری از بنادر دیگر کاهش، و سرعت انجام کار، به نحو قابل ملاحظهای افزایش یابد. از شرکت عمدهای که در منطقه اقتصادی رفسنجان فعالیت میکنند میتوان به شرکت توسعه نفت و گاز مرآت آریا اشاره نمود که در حال ساخت پالایشگاه نفت و مواد پتروشیمی مرآت آریا است و شرکت آب نگهدار کویر آریا که در حوزه تولید کودهای اب نگهدار هوشمند فعالیت دارد.
محیط زیست رفسنجان
رفسنجان به دلیل تک محصولی بودن و به دلیل اینکه در جوار شرکتهای ذوب مس سرچشمه؛ خاتون آباد و شهربابک قرار گرفته و جریان بادها بیشتر از غرب به شرق است، در معرض دود آلاینده این سه کارخانه قرار گرفتهاست. از سوی دیگر شهر رفسنجان در وسط باغات پسته قرار گرفته، باغهایی که سالیانه حتی تا ۱۴ بار سمپاشی میشوند، در نتیجه روزی بالغ بر دهها تن سم در باغات پسته رفسنجان انتشار مییابد و دود کارخانجات مس هم به این آلودگی افزوده میشود و همین دو نکته بس است که رفسنجان جزء شهرهای آلوده جهان باشد. تعداد افراد مبتلا به سرطان و دیگر انواع بیماریها در این شهر بالا رفتهاست. به گفته مهندس علیرضا لطفی حفر بیرویه چاههای کشاورزی و پایین رفتن سطح آبهای زیرزمینی باعث شده که رفسنجان به یکی از مناطق مستعد در رانش زمین تبدیل گردد. خطری که کل مناطق کویری با حفر بیرویه چاههای کشاورزی مجاز و غیرمجاز با آن روبرو هستند. همانگونه که هماکنون بخشی از آب شرب منطقه از اطراف تهیه میگردد، در آینده نیز حجم بسیار زیادی از آب توسط مناطق دور دست بایستی تأمین گردد. از طرفی دکتر ایمان جباری میگوید: میزان آلودگی آب رفسنجان به آرسنیک حدود ده برابر حد مجاز است و اکیداً توصیه میشود برای مصرف آب شرب از دستگاههای مجاز تصفیه آب استفاده شود، همچنین برای اطمینان از سلامت دستگاه تصفیه آب، آب تولیدی دستگاه نیز باید آزمایش شود.[۱۰][۱۱] پرویز کردوانی در تاریخ ۹ آبان ۱۳۹۵ خورشیدی، از منطقه رفسنجان به عنوان یکی از مناطقی که با بحران شدید آب مواجه است، نام برد و گفت: رفسنجان ۱۶۵۰ حلقه چاه دارد که این چاهها دیگر آب ندارند و از آن نمک خارج میشود. وی افزود: کشت پسته رفسنجان را نابود کرد.[۱۲]
مرکز انتقال نفت و تأسیسات رفسنجان
این مرکز در فاصله ۱۰ کیلومتری از شهرستان رفسنجان و کنار بزرگراه رفسنجان- یزد در زمینی به وسعت ۵۵ هکتار و در ارتفاع ۱۴۹۵ متری از سطح دریا واقع گردیده فراوردههای نفتی خط "۲۶ بندرعباس پس از طی مسافت ۴۴۹ کیلومتر به مرکز رفسنجان میرسد.[۱۳] از مرکز رفسنجان یک خط "۱۴به طول ۱۲۵ کیلومتر و یک خط لوپ به طول ۸۳ کیلومتر تا کرمان کشیده شده که انبارهای نفت کرمان همچنین نیروگاه سیکل ترکیبی باغین را از نظر سوخترسانی تأمین مینماید همچنین یک خط لوله "۱۶ با ظرفیت انتقال ۱۲۰ هزار بشکه در روز و به طول ۲۲۱ کیلومتر از این مرکز تا یزد و از آنجا به نائین و اصفهان امتداد مییابد که یک خط لوپ "۱۶ به طول ۱۷۶ کیلومتر آن را همراهی میکند. علاوه بر خطوط "۱۴ و "۱۶ یک خطوط لوله "۲۰ نیز با قدرت حمل ۰۰۰/۲۰۰ بشکه در روز از این مرکز فراوردههای نفت را از طریق مراکز یزد و نائین به اصفهان منتقل میکند. مرکز رفسنجان علاوه بر انتقال فراوردههای نفتی خط "۲۶ به پنج رشته خط ذکر شده نیاز انبار نفت رفسنجان را تأمین مینماید. مخازن تعادلی در رفسنجان شامل سه مخزن نفت گاز با ظرفیت ۱۲۰ میلیون لیتر، دو مخزن نفت سفید با ظرفیت ۶۰ میلیون لیتر و سه مخزن بنزین موتور با ظرفیت ۱۲۰ میلیون لیتر، میباشد. این مرکز دارای سه دستگاه الکتروپمپ با قدرت هر دستگاه kw 1950 و ظرفیت ۱۳۱۲ متر مکعب در ساعت روی خط "۲۰ و سه دستگاه الکتروپمپ با قدرت هر دستگاه kw 170 و ظرفیت ۷۹۵ متر مکعب در ساعت روی خطوط "۱۴ و "۱۶ بهرهبرداری میگردد.
حمل و نقل
حمل و نقل در داخل شهر رفسنجان با تاکسی و اتوبوسهای خط واحد انجام میگیرد. اتوبوسهای خط واحد با ایستگاههای متعدد در اکثر مناطق رفسنجان خصوصاً در مناطق پر رفتوآمد و ترافیکی به مسافران خدماترسانی میکند.
فرودگاه بینالمللی رفسنجان
این فرودگاه در سال ۱۳۶۹ افتتاح شد؛ ولی برای بازسازی مجدد به مدت ۳ سال تعطیل شد. به همین جهت به مدت چند سال پروازهای این فرودگاه کلاً کنسل شدند. با افزایش پهنای باند و افزودن امکانات جدید، این فرودگاه توسط رئیسجمهور وقت محمود احمدینژاد در سال ۱۳۹۱ به بهرهبرداری مجدد رسید. پس از بهرهبرداری مجدد فرودگاه رفسنجان و با توجه به حجم بالای صادرات معدنی، صنعتی و کشاورزی، ایجاد منطقه ویژه اقتصادی و اداره کل گمرک مستقل این شهر تصویب و در این میان نقش فرودگاه رفسنجان بسیار حائز اهمیت و اثرگذار خواهد بود.
مساحت باند فرودگاه رفسنجان ۱۴۴ هزار متر مربع است که با احتساب پارکینگ و تاکسی، مساحتی حدود ۱۶۴۵۰۰ متر مربع از عوامل پروازی این فرودگاه ساماندهی، روکش و توسعه داده شدهاست. استان کرمان دارای پنج فرودگاه است که یکی از این فرودگاهها فرودگاه بینالمللی رفسنجان است که طی سالهای اخیر به دلیل انجام عملیات عمرانی برای توسعه فرودگاه پروازهای داخلی در این فرودگاه با مشکلاتی همراه بود است و عملیات بهسازی فرودگاه نزدیک به سه سال طول کشید که شامل توسعه باند فرودگاه و عوامل پروازی بودهاست. سطوح پروازی فرودگاه رفسنجان توسعه یافتهاست و مساحت باند فرودگاه افزایش یافتهاست و به ۱۷۰ هزار متر مربع رسیدهاست.
در حال حاضر پروازهای مستقیم از رفسنجان به تهران و مشهد انجام میشود و همچنین پروازهای مستقیم از این فرودگاه به دبی، عتبات عالیات و عربستان بزودی انجام میشود که تا این تاریخ عملیاتی نشدهاست. متأسفانه بسیاری از ساکنین رفسنجان به علت مشکلات فرودگاه رفسنجان از جمله پروازهای محدود و زمانبندی نامناسب، از فرودگاه بینالمللی آیتالله هاشمی رفسنجانی کرمان برای رفت و آمد هوایی استفاده میکنند.
راهآهن رفسنجان
ایستگاه راهآهن رفسنجان در حدود ۴۰ کیلومتری شهر نزدیک کشکوئیه واقع شدهاست که ایستگاه احمدآباد نام دارد. این ایستگاه همه روزه با قطار بندر عباس - تهران به مقصدهای تهران و بندرعباس یا ایستگاههای بین راهی توقف دارد. در زمان دولت دهم قرار شدهاست این ایستگاه به نزدیکی شهر منتقل یابد تا خدماترسانی به مردم بهتر انجام شود. راهآهن رفسنجان از اهمیت زیادی به دلیل جا به جایی بار برای کارخانه مس و شرکتهای پسته برخوردار است.[۱۵] در آیندهای نه چندان دور خط مستقیم ریلی سریعالسیر رفسنجان-تهران راهاندازی شود.
پایانه مسافربری رفسنجان
این ترمینال در بلوار ورودی رفسنجان کرمان واقع است و با تعاونیهای متعدد همه روزه به تمامی نقاط کشور مسافرت میکنند.
پایانه بار رفسنجان
این پایانه مخصوص باربری است که در بلوار ورودی رفسنجان-یزد واقع شدهاست. به تمام نقاط کشور باربری انجام میدهد.
استان کرمان
شهرستان رفسنجان
بخش مرکزی
نام(های) قدیمی بهرام آباد، رفسنگان، اناس، سنجان
مردم
جمعیت ۱۶۱٬۹۰۹ نفر در سال ۱۳۹۵[۱]
رشد جمعیت ۶٫۹۳ درصد در پنج سال
جغرافیای طبیعی
ارتفاع از سطح دریا ۱۵۲۸ متر
آبوهوا
میانگین بارش سالانه ۷۵٫۶ میلیمتر
رهآورد پسته، کلمپه، کماچ، قاووت، سنگهای معدنی، ظروف مسی
پیششماره تلفنی ۰۳۴

رودبارجنوب
قومیت : بلوچ
شهرستان رودبار جنوب یکی از شهرستانهای استان کرمان است؛ که در منتهیالیه جنوب شرقی استان قرارگرفتهاست که از شمال باجیرفت و عنبرآباد از شرق با استان سیستان و بلوچستان از جنوب با قلعه گنج و از غرب با کهنوج همسایه است. فاصله آن از مرکز استان ۳۳۳ کیلومتروش با جیرفت ۹۰ کیلومتر و فاصله آخرین آبادی آن تا مرکز استان ۵۰۰ کیلومتر است.
مساحت این شهرستان ۱۳۲۰۰ کیلومتر مربع میباشد و مرکز آن شهر رودبار است. جمعیت این شهرستان در سال ۱۳۹۰، برابر با ۱۰۴٬۴۲۱ نفر بودهاست. مردم رودبار از قوم بلوچ و بلوچکاره می باشند. و به زبان بلوچی(گویش رودباری )صحبت میکنند و پوشش مردم رودبار لباس محلی بلوچی هست.
استان کرمان
مرکز رودبار
نامهای پیشین میش پدام
سال شهرستان شدن ۱۳۸۴خورشیدی
مردم
جمعیت ۱٢٨٬۴۲۱ نفر
مذهب شیعه،اهل سنت
جغرافیای طبیعی
مساحت ۱۳۲۰۰ کیلومتر مربع
ارتفاع از سطح دریا متر
آبوهوا
روزهای یخبندان سالانه ۲
دادههای دیگر
پیششماره تلفنی ۰۳۴

ریگان
یکی از شهرستانهای استان کرمان در جنوب شرق ایران است. مرکز این شهرستان شهر محمدآباد میباشد و در فاصله ۳۰۰ کیلومتری جنوب کرمان واقع شدهاست. بر اساس آمار موجود این شهرستان با ۹ هزار کیلومتر مربع وسعت و ۳۶۰ پارچه آبادی دارای ۹۰ هزار نفر جمعیت میباشد. در گذشته شهرستان ریگان، یکی از بخشهای شهرستان بم بودهاست. مرکز شهرستان ریگان تا مرکز استان کرمان ۲۸۵ کیلومتر فاصله دارد.
ریگان یکی از کانونهای بحران فرسایش بادی در شرق ایران است. کندی عبور و مرور در جاده ترانزیت ریگان - چابهار و راههای روستایی از پدیدههای بروز ریزگردها در شهرستان ریگان است. خشکسالیهای اخیر در این شهرستان موجب از بین رفتن پوشش گیاهی و بروز پدیده ریزگردها در ریگان شدهاست.
استان کرمان
مرکز محمدآباد
نامهای پیشین ریقان
سال شهرستان شدن ۱۳۸۶
مردم
جمعیت ۱۰۶٬۳۳۵ نفر ۱۳۹۵

زرند
یکی از شهرستانهای استان کرمان است. مرکز این شهرستان شهر زرند است.
شهرستان زرند در شمال غربی استان کرمان واقع شده و ۱۶۵۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد. این شهرستان از نظر آب و هوا با منطقه صحرایی در شمال و منطقهای در نواحی کوهستانی با آب و هوای معتدل مشخص است
عمده فعالیت اقتصادی مردم شهرستان زرند بر دوپایه کشاورزی و صنعت قرار دارد و محصولات مهم آن پنبه، پسته، قالی بافی و غلات است.
صنایع زرند را میتوان به صنایع دستی و صنایع معدنی تقسیم کرد. مراکز استخراج زغالسنگ زرند عبارتاند از باب نیزو، دره گر، خمرود که زغال سنگ استخراج شده پس از شست و شو در کارخانه زغال شویی از طریق راهآهن به کارخانه ذوب آهن اصفهان فرستاده میشود.
همچنین، نیروگاه زرند از منابع تولید انرژی این منطقه است. طی دهههای اخیر به جنبههای صنعتی این شهرستان اهمیت ویژهای دادند بهطوریکه بالغ به۸ کارخانه در زمینهها مختلف احداث شد که میتوان به کارخانههای فولاد سازی، واگن سازی، کک سازی، کنسانتره سنگ آهن، گندله سازی، کارخانه زغال شویی و غیره اشاره کرد.
این شهرستان در زمینه تولید و برداشت پسته پیشرفتهای قابل توجهی کردهاست.
صدای زرند از رسانههای فعالی است که در شهرستان زرند فعالیت میکند.
جغرافیا
این شهرستان در شمال شرقی استان قرار گرفته و با شهرستان کوهبنان، شهرستان رفسنجان، شهرستان کرمان و شهرستان راور هممرز است. جمعیت کل شهرستان زرند بنا بر سرشماری سال ۱۳۹۵ مرکز آمار ایران، بیش از ۲۵۰٬۰۰۰ نفر است.
آب وهوا و اقلیم
آب وهوای شهر زرند نیمه کویری است و تابستانهای نسبتاً گرم و زمستانهای سردی دارد در کوهستانها آب و هوایی معتدل در تابستان و سرد در زمستان دارد. میانگین بارش در شهر زرند۱۴۰میلیمتر است و بیشترین میزان بارش در آذرماه با ۳۴٬۱ میلیمتر است. مردم زرند بعد از سالها انتظار شاهد بارش برف در روزهای ۱۶ و ۱۷ دی ماه سال ۱۳۹۲ بودند که در این دو روز بیش از ۲۵ سانتیمتر برف در این شهر باریدن داشت که این مقدار بارش در ۳۰ سال گذشته بیسابقه بود.
شهر زرند طبق مستندات تاریخی در چند صد سال پیش جمعیتی بالغ بر ۲۰۰ هزار نفر را شامل میشده که بیشتر در اثر عوامل طبیعی خصوصاً زلزله و سیل دچار افت جمعیتی شدیدی شدهاست.
صنایع
این شهر با داشتن معادن و کارخانجات متعدد چهره یک شهر صنعتی را به خود گرفتهاست.
کارخانجات صنعتی مهم
نیروگاه زرند
کارخانه زغال شویی
کارخانه فولاد
دو کارخانه کک سازی
پالایشگاه قطران
واگن سازی
تولید سنگ آهن
نساجی آریان
مجتمع کارخانجات لبنی
کارخانجات کنسروسازی شمیسا
کارخانه پارس پانل
کارخانه تولید کنسانتره سنگ آهن
کارخانه گندله سازی
کشاورزی در زرند
زرند درگذشته یک منطقه وسیع کشاورزی بوده. پسته، پنبه، روناس، جو، ارزن، نخود و عدس از مهمترین و مرغوبترین محصولات صادراتی کشاورزی این شهر بوده است.
کشت سیبزمینی در دشت خاک و میوههای سردرختی از قبیل هلو، شمس زردآلو، آلوچه و گیلاس و آلبالو، در اکثر مناطق کوهستانی جرجافک، سر بنان، گیسک، دشت خاک، باب تنگل و نواحی کوهستانی در شرقی و شمال شرقی و شمال غربی زرند رواج است. از مهمترین محصولات این منطقه که در حال حاضر نیز رونق فراوانی دارند می توان به پسته، زعفران و زیتون اشاره کرد.
پسته
اخیراً کارشناسان قدمت تنه یک درخت کهن پسته – در روستای اسماعیلآباد زرند را به بیش از 400 سال تخمین زدهاند به روایتی در حدود 200 سال بیش، توسط محمدباقر خان (ردیفکاری) درخت پسته در روستاهای محمدآباد، عباسآباد، شاه جهانآباد و .. انجامگرفته است. در دو دهه اخیر با فعالیت کشاورزان و گسترش باغات پسته و رونق آن در بازار جهان محصول مذکور به طلای سبز معرفی گردید. در حال حاضر شهرستان زرند بیش از 43 هزار هکتار زمین زیر کاشت پسته دارد که 35 هزار هکتار آن به ثمر رسیده است. با پیوند درختان مذکور انواع پسته که معروفترین آنها بانامهای: ممتاز، اوحدی، کله قوچی، اکبری و فندقی میباشد. نوع پسته ممتاز زرندی به لحاظ مرغوبیت در دنیا رتبه اول را دارا میباشد. از مهمترین طرفداران این نوع پسته کشور انگلستان است. برداشت پسته در شهرستان سالیانه بین 20 تا 25 هزار تن است مضافاً به اینکه مقدار پسته به عوامل مانند شرایط جوی (تغییرات آب هوا) و آفت پسته نیز بستگی دارد.
زعفران
قدمت کشت زعفران در شهرستان زرند به قدیمالایام باز میکردد. در چند سال اخیر کشت زعفران به لحاظ برتری آن ازنظر کیفیت و مرغوبیت نسبت به زعفران استان خراسان رواج بیشتری پیداکرده است و کشاورزان در روستاهای: دشت خاک، سر بنان، جرجافک و باب هویز و .. به کشت زعفران ترغیب و آن را ترویج دادهاند. با توجه به بحران آب در این شهرستان و به نظر میرسد یکی از بهترین کشتهای که میتواند جایگزین محصول پسته شود زعفران باشد. در حال حاضر زمینهای زیر کشت زعفران در شهرستان زرند 150 هکتار میباشد که 45 هکتار آن مربوط به کوه بنان و مابقی به روستاهای سردسیر زرند است.
زیتون
در سال 1374 شمسی بهمنظور کشت گیاه مذکور، از طریق جهاد کشاورزی این شهرستان نهال زیتون بهطور رایگان در بین کشاورزان توزیع شد. خوشبختانه زیتون با شرایط آب و هوایی ساز کار گردیده و به ثمر دهی رسیده است؛ و یکی از کاندیداهای انتخابی برای جایگزین شده پسته میباشد. در سال 1382 شمسی یکی از کشاورزان به نام آقای حسن اسدی خانوکی به لحاظ پوشش باغ خود به کشت زیتون و عملکرد مناسب مقام اول را در کشور کسب نمود.

سیرجان
درباره شهرستان سیرجان
شهرستان سیرجان در مغرب استان کرمان و در دشتی وسیع قرار دارد. دورشته کوه از ارتفاعات زاگرس در قسمت شرقی و غربی این شهرستان کشیده شده است و دشت وسیع سیرجان که 18481 کیلومتر مربع مساحت دارد، در فاصله این دو رشته کوه گسترده شده است. سیرجان از شمال به شهرستان های کرمان و رفسنجان و جنوب به بافت و حاجی آباد و از مشرق به شهرستان های بم و کرمان و از مغرب به نیریز فارس محدود است.
آب و هوای سیرجان نیمه بیابانی است. در تابستان نسبتاً گرم و خشک ، در زمستان سرد و در بهار همراه با بارندگی های پراکنده است. میزان بارندگی این شهرستان در سال های معمولی 155 میلی متر است.
همچنین این شهرستان در موقعیت 55 درجه و 32 دقیقه طول شرقی و 29 درجه و 25 دقیقه عرض شمالی واقع می باشد. ارتفاع آن از سطح دریا 1735 متر است. شهر سیرجان مرکز شهرستان سیرجان می باشد و شش شهر « پاریز، زید آباد ، هماشهر ، بلورد، خواجو شهر و نجف شهر » از جمله شهر های اقماری این شهرستان محسوب می شوند. و شامل .1317روستا است که 548 آبادی دارای سکنه و 769 آبادی فاقد سکنه می باشد.
جمعیت شهرستان بر پایه سرشماری سال 95 برابر 324103 نفر است. که 246،308نفر در نقاط شهری و 77،785 نفر در مناطق روستایی و 909 نفر بصورت غیر ساکن زندگی می کنند. سیرجان به لحاظ جمعیت شهری پس از مرکز استان دومین شهر پر جمعیت استان کرمان است.
سیرجان بوسیله ی پتانسیل های بی نظیری که دارد ، یکی از 10 شهرستانی بوده که برای نخستین بار در کشور و با تصویب هیات وزیران در سال 86 صاحب فرمانداری ویژه شد.
سیرجان بواسطه ی گلیم شیرکی پیچ خود که یادگار هنر گذشتگان این دیار می باشد به شهرت جهانی رسیده است . این گلیم در نیمه ی اول سال 95 پس از بازدید نمایندگان شورای جهانی صنایع دستی به ثبت جهانی رسید تا نام سیرجان را بیش از پیش در سراسر دنیا بلند آوازه کند و به عنوان «شهر جهانی گلیم» شناخته شود.
شهری که امروز به دلیل وجود معدن سنگ آهن گل گهر یکی از قطب های صنعتی و معدنی کشور است و رفت و آمد های مکرر وزرا و هیات های دولتی و اقتصادی برای بازدید از طرح های توسعه ای شهرستان نشان دهنده آینده روشن شهری است که تاریخ یک کشور کهن همواره از آن به نیکی یاد کرده است.
سیرجان علی رغم داشتن زیر ساخت های مناسب نظیر فرودگاه ، راه آهن ، وجود دانشگاه های متعدد نظیر دانشگاه صنعتی ،آزاد، پیام نور ، علمی کاربردی ، دانشگاه پزشکی و .... همچنین بهره بردن از سرمایه های خدادی چون معادن بزرگ آهن و مزارع بزرگ کشاورزی به خصوص پسته ، هنوز به جایگاه واقعی خود در میان شهر های ایران نرسیده است.
سیرجان از دیر باز در بین شهر های مجاور خود ، بلکه در کل کشور جزو شهرهای مهم و استراتژیک به شمار می آمده است تا آنجا که در حدود قرن چهارم حتی بزرگتر از شیراز بوده است. توسعه و آبادانی سیرجان در ادوار گذشته این شهر را به شهری غنی از میراث و یادگار های فرهنگی تبدیل کرده است. با گیر چپقی، قلعه سنگ، خانه ی حاج درویش زیدآباد ، یخدان های دوقلو، خانه شوکت سعیدی، قلعه شجاع سلطان ، شاه فیروز و میر زبیر از جمله میراث های ماندگار وابنیه تاریخی سیرجان هستند که خود گواه رونق و آبادانی سیرجان قدیم در سال های دور می باشند.
ایستادگی مردم این دیار با هدایت شجاع خان در برابر استعمار انگلستان و ظلم و ستم حاکمان زمان ، از این شهر چهره ای مقاوم و خود ساخته بر جای گذاشته است .
اما باغ سنگی یکی دیگر از جاذبه های زیبای این شهرستان است که در عین خاموشی بیانگر ناگفته های بسیاری است. درویش خان اسفندیار پور پیرمردی کر و لال بود که اعتراض خود به اصلاحات ارضی و از دست دادن مایملک خود را در غالب درختانی با میوه های سنگی به گوش همگان رساند. این باغ زیبای سنگی که در دنیا یگانه است، امروزه به محلی توریستی تبدیل شده است.
این شهرستان در طول حیات خود چهره های درخشان فرهنگی بسیاری را به جامعه تقدیم کرده است. دکتر محمد ابراهیم باستانی پاریزی ، محقق و تاریخ نگار نام آشنای سیرجانی ست که کتاب هایش به زبان های بسیاری ترجمه و مورد استفاده ی مورخان و محققان قرار گرفته است. دکتر طاهره صفار زاده بانوی محقق جهان اسلام نیز پرورده ی دیار سیرجان می باشد ؛ همچنین محمدعلی آزادیخواه دیگر چهره ی فرهنگی سیرجان است که در وادی نویسندگی قلم می زند.
شهرستان سیرجان را شهر فرهنگ و رسانه می خوانند چراکه در زمینه ی فعالیت های رسانه ای و مطبوعاتی نیز شهری پیشگام در کشور است. بالغ بر 16 هفته نامه سه ماهنامه یک روزنامه و چندین سایت خبری در این شهرستان بصورت حرفه ای به کار مطبوعاتی مشغول می باشند و همین امر سیرجان را به شهر رسانه ای استان بدل کرده است.
جمعیت و نیروی انسانی بر اساس سرشماری عمومی سال 1395:
جمعیت شهرستان: 324103 نفر
جمعیت شهرسیرجان: 199704نفر
جمعیت شهری: 246308 نفر درصد جمعیت شهری: 76%
جمعیت روستایی: 77795 نفر درصد جمعیت روستایی: 24%
نرخ بیکاری: 11/8%
نرخ با سوادی: 96/4%
کشاورزی و دامپروری:
کل سطح زیر کشت : 58222/63 هکتار
سطح زیر کشت باغ : 51243/53 هکتار
سطح زیر کشت زراعت : 6979/1 هکتار
سطح زیر کشت پسته : 42836 هکتار
تعداد واحدهای مرغداری : 132 واحد
تولید مرغ گوشتی درسال : 6842 تن
تعداد کشتارگاه دام : 3 کشتارگاه صنعتی
تعداد کشتار گاه طیور : 4 واحد صنعتی
تعداد چاههای عمیق دایر : 1006 حلقه
تعداد قنات ها : 93 رشته
تولید شیر در سال : 22100 تن در سال
بخش حمل و نقل:
راه آهن به : بندر عباس . یزد . اصفهان . تهران و مشهد
راه شوسه اصلی به مراکز چهار استان همجوار
فرودگاه دارای 14 پرواز ورودی و خروجی در هفته
جاده ها:
آزاد راه : 56 کیلومتر
بزرگراه: 236 کیلومتر
راه اصلی: 116 کیلومتر
راه فرعی آسفالته: 657 کیلومتر
بخش صنعت و معدن:
تعداد کل واحد های صنعتی در شهرستان : 207 واحد
تعداد نیروی شاغل در بخش صنعت:13500 نفر
ذخایرمعدن سنگ آ هن گل گهر : یک میلیارد و دویست میلیون تن
ذخایرمعدن مس چهار گنبد : 45 میلیون تن
بخش خدمات شهری:
تعدادکل مشترکین برق : 59571 اشتراک
تعدادکل مشترکین آب شهری : 94533 اشتراک
تعداد کل مشترکین گاز : 29085 اشتراک
تعداد کل تلفنهای واگذار شده شهری : 43000 اشتراک
تعداد کل تلفنهای واگذار شده روستائی : 12000 اشتراک
تعداد سدهای فعال شهرستان : 2 سد ( تنگوئیه و شمس آباد )
بخش عمران شهری:
تعداد 22 عدد پارک در شهرستان سیرجان موجود که مساحت کل آنها جمعا 1297453 متر مربع می باشد.
مساحت کل فضای سبز شهری 4500000 متر مربع می باشد.
برای هر نفر از جمعیت شهری 21.52 متر مربع فضای سبز شهری موجود می باشد
میانگین بارندگی سالانه 130 میلی متر
بخش فرهنگی:
تعداد مساجد و حسینیه ها : 248 باب
تعداد هیئت های عزاداری : 300 هیئت
تعداد کتابخانه های عمومی : 15 باب دارای 145000 جلد کتاب
تعداد استادیوم ورزشی : 3 باب
تعداد سالن ورزشی : 8 باب
تعداد زمین چمن : 6 مورد
تعداد سالن سمینار: 1 باب
بخش بهداشت و درمان:
تعداد بیمارستان : 3 باب با 393 تخت(به ازای هر 670 نفر یک تخت در شهرستان سیرجان موجود می باشد)
تعداد مراکز بهداشتی و درمانی : 18 باب
تعداد پایگاههای بهداشتی شهری :21 باب
تعداد مراکز بهداشتی و درمانی روستائی : 10 باب
تعداد خانه بهداشت : 50 باب
تعداد پزشکان متخصص و عمومی : 83 نفر متخصص و 230 نفر عمومی
بخش ایثارگران:
تعداد شهدا : 540 نفر
تعداد جانبازان : 2100 نفر
تعداد آزادگان : 110 نفر
تعداد بسیجیان : 92000 نفر
تعداد رزمندگان: 12000 نفر
بخش آموزشی:
تعداد دانش آموزان در مقاطع مختلف تحصیلی : 23146 نفر
تعداد دانشجویان : 18145 نفر
تعداد دانشگاه : 6 واحد ( دانشگاه آزاد ، دانشگاه پیام نور ، دانشکده صنعتی، دانشکده علوم پزشکی، دانشکده علمی – کاربردی، مدیریت دولتی )
تعداد اموزشکده فنی : 2 واحد ( دانشکده شهید کرانی، دانشکده کوثر)
تعداد مراکز آموزش فنی و حرفه ای : 1 واحد
بخش رسانه:
تعداد روزنامه: 1
تعداد هفته نامه: 15
تعداد ماه نامه : 3
تعداد سایت خبری: 6

شهربابک
قدمت تاریخی شهربابک برمیگردد به عهد ساسانیان و به روایتی بنیانگذارش پادشاه باصلابت ساسانی اردشیر بابکان بوده است؛ وجود روستای دستکند میمند وچندین اثر تاریخی دیگر خود گواهی بر پیشینه تاریخی این شهرستان می باشد. بر اساس برخی از منابع تاریخی، بابک ساسانی فرزند ساسان و پدربزرگ مادری اردشیر بابکان که حاکم ایران در اواخر حکومت اشکانیان بوده است، این شهر را بنا نهاده است و به همین دلیل آن را شهربابک نامیده اند . شهرستان شهربابک بین 21 درجه و 11 دقیقه تا 22 درجه و 21 دقیقه طول شرقی و 19 درجه و 12 دقیقه تا 10 درجه و 21 دقیقه عرض شمالی واقع شده است. این شهرستان از شمال به شهرستان انار و از غرب به استان یزد شهرستانهای مهریز و خاتم، از جنوب به شهرستان سیرجان و شهرستان نی ریز استان فارس و از شرق به شهرستان رفسنجان محدود می شود.شهرستان شهربابک با وسعت حدود 01721 کیلومتر مربع معادل 7 درصد استان را به خود اختصاص داده است این شهرستان دارای 1 بخش ، 2 مرکز شهر ، 9 دهستان ، 811 روستا و 20 دهیاری مصوب می باشد . دارای دو نوع آب و هوای بیابانی و سرد و خشک است که بیش از چهل درصد آن را ارتفاعات سخت و صخره ای بی آب و علف تشکیل می دهد.ارتفاع ان از سطح دریا 0811 متر و میزان متوسط بارندگی 011 میلیمتر است.جمعیت شهرستان بر اساس 91192 نفر شامل 11111 نفر جمعیت شهری و 11170 نفر روستایی می باشد. ) آخرین سرشماری )سال 91
حوزه صنعت و معدن :
به لطف خداوند یکی از غنی ترین معادن مس و فیروزه جهان رادارا میباشد که هم اکنون در حال بهره برداری است و زمینه اشتغال چندهزار نفر فراهم شده است مجتمع مس شهربابک و ذوب خاتون آباد در مجتمع مس شهربابک تعداد 1121 نفر مستقیم و تعداد 111 نفر نیروی شرکتی و پیمانکاری مشغول بکار میباشند.
میزان استخراج ماده معدنی سالانه 11 میلیون تن و میزان تولید 021 هزار تن کنسانتره با عیار بالای 11 درصد در سال در واحد میدوک و تولید سالانه 110 هزار تن مس آند در ذوب خاتون آباد می باشد.
تعداد کل واحد های صنفی 1197 واحد و تعداد اتحادیه ها 15 اتحادیه و تعداد واحد های صنعتی در شهرک صنعتی شماره یک شهرستان 67 واحد است.
اصلی ترین قابلیت های توسعه در بخش صنعت، معدن و تجارت
1- موقعیت جغرافیایی و مکانی شهرستان) قرار گرفتن در مسیر جاده ترانزیتی تهران- بندرعباس و مسیر راه آهن تهران-بندرعباس و بندر عباس-مشهد و هم جواری با استانهای یزد و فارس(. این شهرستان در موقعیت جغرافیایی استراتژیک قرار دارد و تمامی راههای مواصلاتی آن به جز یک محور ) که در حال اجرا می باشد( دارای راه دو بانده است.
2- وجود معادن فلزی و غیر فلزی و سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی و سایر کانی های دارای ارزش افزوده بالا از جمله مس، سنگ فیروزه، آهن، روی و ... .
در شهرستان شهربابک نزدیک به یکصدو بیست معدن مختلف به ثبت رسیده است که نشان دهنده وجود معادن متعدد این شهرستان می باشد.
3-وجود پتانسیل ها و زیر ساختها جهت فعالیتهای اقتصادی خصوصا برای بخش صنعت )راه،گاز، راه آهن و...(.
4- وجود سرمایه های انسانی و متخصص در بخش صنعت و معدن) ظرفیت های علمی، فنی،
تخصصی و...(.
اکثر جوانان این شهرستان و افرادی که جویای کار می باشند دارای تحصیلات دانشگاهی از دانشگاه های معتبر می باشند که سرمایه عظیمی برای شهرستان هستند.
5- وجود واحدهای صنعتی بزرگ در شهرستان از قبیل مجتمع مس میدوک، کارخانه ذوب خاتون آباد،
شرکت بابک مس ایرانیان و...(.
در شرکت ملی صنایع مس ایران نزدیک به شش هزار نفر از افراد این شهرستان مشغول بکار می باشند و با توجه به تولید مس این محصول استراتژیک باعث رونق اقتصادی خوبی در بخش صنعت شده است.
6-وجود معادن متعدد کوچک و بزرگ مس در شهربابک از جمله معدن مس میدوک، چاه فیروزه، ایجو، کلوار، پاقلعه و... .
در حال حاضر پنج معادن فعال مس در شهربابک راه اندازی شده است که در شش سال گذشته بیش از بیست طرح صنعتی در آن شروع بکار نموده است.
7-وجود شهرک صنعتی در شهرستان. نزدیک به 11 درصد مردم شهربابک درآمد ناشی از بخش صنعت و معدن زندگی خود را می گذرانند.
8- وضعیت مناسب بخش صنعت و معدن شهرستان از جهت اشتغالزایی
9- بالا بودن ضریب امنیت جاده ای بین شهری
10- به دلیل دو بانده بودن تمامی راههای مواصلاتی شهرستان به جزء شهربابک- هرات. ) که این محور هم در حال دوبانده شدن می باشد با پیشرفت 11 درصد(
11- عدم محدودیت منابع مالی بخش خصوصی شهرستان جهت سرمایه گذاری و بهره گیری از ظرفیت ها و پتانسیل های بالقوه در شهرستان
12- برخورداری از نعمت گاز طبیعی جهت توسعه ظرفیتهای صنعتی و معدنی در شهرستان
13- وجود مراکز آموزش عالی و رشته های متناسب با معدن در آن.
فرصتهای سرمایه گذاری کارشناسی شده ستاد مثلث توسعه در بخش صنعت، معدن و تجارت
1-احداث کارخانه تولید لوله و اتصالات پلی اتیلن
2-احداث کارخانه تولید انواع بستنی
3- ساخت کارخانه تولید آهک
4- احداث نیروگاه برق
5- احداث کارخانه تولید نان سنتی
6- احداث کارخانه نمک صنعتی
7- احداث کارخانجات صنایع پائین دستی مس ) کارخانه سیم و کابل، صنایع الکتریکی، سیم مفتولی(
8- کارخانه پتروشیمی
9- احداث کارخانه تولید کیف و کفش
10- احداث کارگاه تعمیرات ماشین آلات سنگین
11- احداث سردخانه در ابعاد بزرگ
12- فرآوری سرباره کوره های ذوب مس
13- احداث کارخانه قطعات لاستیکی ضد سایش
14- فرآوری و بسته بندی سیلیس
15- احداث کارخانه جهت فرآوری خاک های صنعتی
16- تولید شیشه
17- احداث کارخانه کمپوست از پس مانده های شهری
18- احداث کارخانه ظروف یکبار مصرف گیاهی
19- احداث کارخانه لیچینگ مس
20- احداث کارخانه تولید کنسانتره مس
21- احداث کارخانه اسید سولفوریک
هدف های توسعه در بخش صنعت، معدن و تجارت
- ارتقاء امنیت سرمایه گذار در شهرستان جهت ترغیب جذب سرمایه گذاری در شهرستان. در این خصوص بحث فرهنگی، اجتماعی، مذهبی و اجرای درست قانون مدنظر مسئولین می باشد.
2- توانمند سازی بخش تعاونی برای فعالیتهای اقتصادی خصوصاً در بخش صنعت و معدن
- زمینه سازی برای استفاده از توانمندی های بخش خصوصی در فرایند توسعه شهرستان به ویژه در بخش صنعت. با توجه به وجود سرمایه و نیروی انسانی متخصص می بایست زمینه را برای ورود به بخش تولیدی فراهم آورد و در این زمینه مشوق های گوناگون را مورد استفاده قرار داد.
4-توسعه صنعتی شهرستان با اولویت صنایع تبدیلی و پائین دستی مس، معدنی، قطعه سازی، فلزات اساسی، شیمیایی، ماشین آلات و تجهیزت، فلزی و ریخته گری و...
5-توسعه شیوه های بهره برداری اصولی از منابع آب و استفاده بهینه از آب و موجود و مصرفی در بخش
صنعت
6- ایجاد منطقه ویژه اقتصادی در شهرستان با توجه به پتانسیل های صنعتی و معدنی در شهرستان
7-شناسایی و پیگیری و برگشت زمین های واگذار شده جهت طرح های اقتصادی که هیچگونه فعالیتی صورت نگرفته است.
8-کاهش آلایندگی زیست محیطی کارخانجات بزرگ شهرستان
9-ایجاد و توسعه صنایع با ارزش افزوده بالا و ترجیحاً کم آب بر. با توجه به کاهش آبهای زیرزمینی
شهرستان سرمایه گذار را می بایست به صنایع کم آب بر تشویق کرد تا در آینده دچار مشکل کم آبی نشد.
10-تقویت یا تشکیل نهادها و تشکلها غیر دولتی در بخش بازرگانی از قبیل اتاق بازرگانی، اتاق تعاون، خانه صنعت و معدن و خانه کشاورز
11-ارتقاء جایگاه شهرستان در صنایع بزرگ و معدنی در سطح استان و کشور
12-فعال نمودن معادن شناسایی شده که متاسفانه هیچگونه فعالیتی ندارند و برگشت آنها از دست افرادی که شرایط سرمایه گذاری را ندارند.
13- تقویت زیرساخت ها و همچنین افزایش فضای فیزیکی شهرک صنعتی. در شهرک صنعتی زمینی برای واگذاری طرح جدید وجود ندارد.
14-تغییر کاربری آب از کشاورزی به صنعت و با توجه با اینکه بیش از 91 در صد آب های زیرزمینی در بخش کشاورزی با بازدهی کم مورد استفاده است تغییر این چاه ها به صنعت می تواند گره گشای تأمین آب صنعت باشد.
15-برگزاری همایش توسعه ای شهرستان مبتنی بر برنامه راهبردی توسعه
16-شناسایی پتانسیل های بالقوه شهرستان در بخش صنعت و معدن
17-ارتقاء سطح دانش کارگران و رعایت قوانین و مشکلات در بخش کارگری شاغل در بخش صنعت و معدن. با سرمایه گذاری در این خصوص می توان از اعتصابات کارگری جلوگیری نمود.
18-انتقال آب جهت بخش کشاورزی به شهربابک. در این زمینه انتقال آب از خلیج فارس می تواند در شکوفایی شهرستان موثر باشد.
19-تقویت امنیت سرمایه گذاری و ایجاد فضای امن، مناسب و اطمینان برای سرمایه گذاری
20-توسعه استقرار صنایع در شهرک صنعتی و آماده سازی زیرساخت های شهرک صنعتی
21-گسترش رشته های صنعتی و معدن در مراکز آموزش عالی شهرستان
22-توسعه اشتغالزایی در بخش صنعت و معدن
23-بستر سازی برای استفاده از تکنولوژی های نوین در صنعت و معدن
24-افزایش فضای فیزیکی شهرک صنعتی
25- توسسعه صنعتی شهرستان با اولویت صنایع تبدیلی و پائین دستی مس، معدنی، قطعه سازی ماشین
آلات و تجهیزات
راهبردها و سیا ستهای اجرایی در بخش صنعت، معدن و تجارت
1-تشویق و ترغیب جهت راه اندازی شرکت های تعاونی برای مشارکت در فعالیت های اقتصادی به ویژه در بخش صنعت و معدن
2-تشکیل کلاسهای آموزشی و بالا بردن سطح دانش کارگران در خصوص خواسته های کارگری و آشنایی با قوانین کار برای جلوگیری از تجمعات کارگری
3-شناسایی صنایع تبدیلی و پایین دستی مس و سرمایه گذاری بخش خصوصی در این زمینه
4- ایجاد منطقه ویژه اقتصادی در شهرستان
5-بهره برداری اصولی از آب و تبدیل آب کشاورزی به آب صنعتی برای ایجاد واحدهای صنعتی و معدنی
6-رفع و استانداردسازی آلایندگی کارخانه ذوب خاتون آباد
7-پیگیری جهت معادن ثبت شده غیر فعال در شهرستان و تشویق معدن داران به سرمایه گذاری و جلوگیری از خام فروشی
8-توسعه شهرک صنعتی با توجه به محدودیت زمینی در شهرک و توسعه زیرساختها
9-بهبود و ایجاد شرایط لازم برای سرمایه گذری در محدوده شهرستان
10-آماده سازی زیرساخت ها برای جذب سرمایه گذاران در شهرستان
11- انجام مطالعات لازم در خصوص شناسایی جامع ظرفیت های شهرستان در بخش صنعت و معدن

عنبرآباد
شهرستان عنبرآباد
یکی از شهرستانهای استان کرمان است که در جنوب این استان قرار گرفتهاست. مرکز این شهرستان شهر عنبرآباد است. این شهرستان بنا بر سرشماری مرکز آمار ایران، در سال ۱۳۸۵ جمعیتی برابر ۱۱۴۹۶۴ نفر داشتهاست. عنبرآباد در سال ۱۳۸۲ با جداشدن از شهرستان جیرفت؛ به یک شهرستان جدید تبدیل شد.
جغرافیا
عنبرآباد شهری است در ۲۵۷ کیلومتری جنوب استان کرمان که از شمال و غرب با شهرستان جیرفت، از جنوب با شهرستانهای کهنوج و رودبار جنوب و از شرق با شهرستانهای بم و ریگان هممرز میباشد. طبق آخرین سرشماری در سال ۱۳۹۰ جمعیت این شهرستان بیش از ۱۰۰ هزار نفر میباشد که شامل ۲ بخش مرکزی و جبالبارز جنوبی و ۳ شهر عنبرآباد، مردهک و دوساری میباشد. نکته جالب توجه در مورد این شهرستان این است که در طی سفرهای استانی دولتهای نهم و دهم به این شهرستان، رئیسجمهور وقت، محمود احمدینژاد، پس از قرار گرفتن در جایگاه سخنرانی خود و مشاهده انواع محصولات و میوهجات کشاورزی بر سر ذوق میآیند و میفرمایند: «نگین عنبرآباد بگین بهشت آباد».[۳] شهرستان عنبرآباد، شهرستانی که روزگاری به عنوان یکی از بخشهای جیرفت بهشمار میرفت، از جمله شهرستانهای جنوبی استان کرمان است که با ۶۰۱ متر ارتفاع از سطح دریا از شمال به شهرستانهای جیرفت و بم، از جنوب به کهنوج و رودبار جنوب، از خاور به بم و ریگان و از باختر به جیرفت منتهی میشود. شهرستان عنبرآباد با وسعت نزدیک به ۴۶۹۹ کیلومتر مربع برابر ۲/۶ درصد از پهنهٔ استان را به خود اختصاص دادهاست و در جنوب خاوری استان کرمان قرار گرفتهاست.
آب و هوای شهری
این شهرستان دارای دو اقلیم گرم و نیمه مرطوب در نواحی باختری و گرم و خشک در نواحی خاوری است. آنگونه که گرمای آن در تابستان گاه به ۵۰ درجهٔ سانتی گراد میرسد، هرچند که در مناطق کوهستانی، هوایی سرد و معتدل دارد. بیشترین میزان بارندگی این شهرستان در زمستان و پاییز صورت میگیرد.
منابع آبی
مهمترین جریان دائمی استان کرمان، یعنی هلیل رود، از باختر این شهرستان میگذرد و سد جیرفت، موقعیت مناسبی را برای کشاورزی این منطقه فراهم آوردهاست. رودخانههای عمدهٔ عنبرآباد عبارتند از: گمرکان،بارده، رودفرق، آغین تیغ سیاه، کلجک، کغارکی و کویز. قریب به ۵۰۰ رشته قنات، ۱۶۳۷ دهنه چاه و بیش از ۱۰۰۰ چاه عمیق، تأمینکنندهٔ آب مصرفی این شهرستان است. معروفترین بلندیهای آن: کاویکان، قلعه سلیمان، سورو، آب سکون، حجت آباد، متاع، خضر، گوهر و انتارک است.
گونههای مهم گیاهی
وجود گونه با ارزش گیاهی جگ درخت بومی این منطقه واقع در اکثر مسیرهای دامنههای رشته کوه جبالبارز با توجه به منبع از درخت جگ در ساخت سقف تخت جمشید استفاده شدهاست. هماکنون این درختان در روستای گمرکان،|کوشکمور|دسک، تیغ سیاه و میجان یافت میشود.

فاریاب
شهرستان فاریاب
فاریاب شهری است در استان کرمان در جنوب شرقی ایران. این شهر مرکز شهرستان فاریاب میباشد. شهر فاریاب، در جنوب شرقی استان کرمان قرار دارد. مردم این شهرستان از طوایف بلوچ و بلوچکاره می باشند و به زبان بلوچی گویش رودباری تکلم می کنند.
جمعیت این شهر در سال ۱۳۸۵، برابر با ۴٫۸۶۹ نفر بودهاست در امار جدید جمعیت شهری حدود ۹۰۰۰ نفر و جمعیت کل این شهرستان حدود ۳۰۰۰۰ نفر میباشد[۱] این شهر، مرکز شهرستان فاریاب است که ۶۰۲۵ نفر در سال ۱۳۹۰ براساس آخرین سرشماری، جمعیت دارد و رتبه بیست و سومین مرکز شهرستان را در استان به خود اختصاص داده است[نیازمند منبع].
این شهر از شمال به روستای هزاربوته، از جنوب به روستای گلاشکرد، از شرق به روستای دره شور و از غرب روستای شورانی منتهی میشود.
کشاورزی این شهر شامل محصولات جالیزی: هندوانه، خیار سبز، غلات: گندم و جو، ذرت، نخل خرما، گوجه، پیاز و مرکبات: پرتقال، لیمو، گریپ فروت، نارنج میباشد.