شما اینجا هستید

Block title
Block content

زرند

درباره

یکی از شهرستان‌های استان کرمان است. مرکز این شهرستان شهر زرند است.

شهرستان زرند در شمال غربی استان کرمان واقع شده و ۱۶۵۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد. این شهرستان از نظر آب و هوا با منطقه صحرایی در شمال و منطقه‌ای در نواحی کوهستانی با آب و هوای معتدل مشخص است

عمده فعالیت اقتصادی مردم شهرستان زرند بر دوپایه کشاورزی و صنعت قرار دارد و محصولات مهم آن پنبه، پسته، قالی بافی و غلات است.

صنایع زرند را می‌توان به صنایع دستی و صنایع معدنی تقسیم کرد. مراکز استخراج زغال‌سنگ زرند عبارت‌اند از باب نیزو، دره گر، خمرود که زغال سنگ استخراج شده پس از شست و شو در کارخانه زغال شویی از طریق راه‌آهن به کارخانه ذوب آهن اصفهان فرستاده می‌شود.

همچنین، نیروگاه زرند از منابع تولید انرژی این منطقه است. طی دهه‌های اخیر به جنبه‌های صنعتی این شهرستان اهمیت ویژه‌ای دادند به‌طوری‌که بالغ به۸ کارخانه در زمینه‌ها مختلف احداث شد که می‌توان به کارخانه‌های فولاد سازی، واگن سازی، کک سازی، کنسانتره سنگ آهن، گندله سازی، کارخانه زغال شویی و غیره اشاره کرد.

این شهرستان در زمینه تولید و برداشت پسته پیشرفت‌های قابل توجهی کرده‌است.

صدای زرند از رسانه‌های فعالی است که در شهرستان زرند فعالیت می‌کند.

 

جغرافیا

این شهرستان در شمال شرقی استان قرار گرفته و با شهرستان کوهبنان، شهرستان رفسنجان، شهرستان کرمان و شهرستان راور هم‌مرز است. جمعیت کل شهرستان زرند بنا بر سرشماری سال ۱۳۹۵ مرکز آمار ایران، بیش از ۲۵۰٬۰۰۰ نفر است.

آب وهوا و اقلیم

آب وهوای شهر زرند نیمه کویری است و تابستان‌های نسبتاً گرم و زمستان‌های سردی دارد در کوهستان‌ها آب و هوایی معتدل در تابستان و سرد در زمستان دارد. میانگین بارش در شهر زرند۱۴۰میلی‌متر است و بیشترین میزان بارش در آذرماه با ۳۴٬۱ میلی‌متر است. مردم زرند بعد از سال‌ها انتظار شاهد بارش برف در روزهای ۱۶ و ۱۷ دی ماه سال ۱۳۹۲ بودند که در این دو روز بیش از ۲۵ سانتی‌متر برف در این شهر باریدن داشت که این مقدار بارش در ۳۰ سال گذشته بی‌سابقه بود.

 

 

شهر زرند طبق مستندات تاریخی در چند صد سال پیش جمعیتی بالغ بر ۲۰۰ هزار نفر را شامل می‌شده که بیشتر در اثر عوامل طبیعی خصوصاً زلزله و سیل دچار افت جمعیتی شدیدی شده‌است.

صنایع

این شهر با داشتن معادن و کارخانجات متعدد چهره یک شهر صنعتی را به خود گرفته‌است.

 

کارخانجات صنعتی مهم

نیروگاه زرند

کارخانه زغال شویی

کارخانه فولاد

دو کارخانه کک سازی

پالایشگاه قطران

واگن سازی

تولید سنگ آهن

نساجی آریان

مجتمع کارخانجات لبنی

کارخانجات کنسروسازی شمیسا

کارخانه پارس پانل

کارخانه تولید کنسانتره سنگ آهن

کارخانه گندله سازی

 

کشاورزی در زرند

زرند درگذشته یک منطقه وسیع کشاورزی بوده. پسته، پنبه، روناس، جو، ارزن، نخود و عدس از مهم‌ترین و مرغوب‌ترین محصولات صادراتی کشاورزی این شهر بوده است.

کشت سیب‌زمینی در دشت خاک و میوه‌های سردرختی از قبیل هلو، شمس زردآلو، آلوچه و گیلاس و آلبالو، در اکثر مناطق کوهستانی جرجافک، سر بنان، گیسک، دشت خاک، باب تنگل و نواحی کوهستانی در شرقی و شمال شرقی و شمال غربی زرند رواج است. از مهمترین محصولات این منطقه که در حال حاضر نیز رونق فراوانی دارند می توان به پسته، زعفران و زیتون اشاره کرد.

پسته

اخیراً کارشناسان قدمت تنه یک درخت کهن پسته – در روستای اسماعیل‌آباد زرند را به بیش از 400 سال تخمین زده‌اند به روایتی در حدود 200 سال بیش، توسط محمدباقر خان (ردیف‌کاری) درخت پسته در روستاهای محمدآباد، عباس‌آباد، شاه جهان‌آباد و .. انجام‌گرفته است. در دو دهه اخیر با فعالیت کشاورزان و گسترش باغات پسته و رونق آن در بازار جهان محصول مذکور به طلای سبز معرفی گردید. در حال حاضر شهرستان زرند بیش از 43 هزار هکتار زمین زیر کاشت پسته دارد که 35 هزار هکتار آن به ثمر رسیده است. با پیوند درختان مذکور انواع پسته که معروف‌ترین آن‌ها بانام‌های: ممتاز، اوحدی، کله قوچی، اکبری و فندقی می‌باشد. نوع پسته ممتاز زرندی به لحاظ مرغوبیت در دنیا رتبه اول را دارا می‌باشد. از مهم‌ترین طرفداران این نوع پسته کشور انگلستان است. برداشت پسته در شهرستان سالیانه بین 20 تا 25 هزار تن است مضافاً به این‌که مقدار پسته به عوامل مانند شرایط جوی (تغییرات آب هوا) و آفت پسته نیز بستگی دارد.

زعفران

قدمت کشت زعفران در شهرستان زرند به قدیم‌الایام باز می‌کردد. در چند سال اخیر کشت زعفران به لحاظ برتری آن ازنظر کیفیت و مرغوبیت نسبت به زعفران استان خراسان رواج بیشتری پیداکرده است و کشاورزان در روستاهای: دشت خاک، سر بنان، جرجافک و باب هویز و .. به کشت زعفران ترغیب و آن را ترویج داده‌اند. با توجه به بحران آب در این شهرستان و به نظر می‌رسد یکی از بهترین کشت‌های که می‌تواند جایگزین محصول پسته شود زعفران باشد. در حال حاضر زمین‌های زیر کشت زعفران در شهرستان زرند 150 هکتار می‌باشد که 45 هکتار آن مربوط به کوه بنان و مابقی به روستاهای سردسیر زرند است.

زیتون

در سال 1374 شمسی به‌منظور کشت گیاه مذکور، از طریق جهاد کشاورزی این شهرستان نهال زیتون به‌طور رایگان در بین کشاورزان توزیع شد. خوشبختانه زیتون با شرایط آب و هوایی ساز کار گردیده و به ثمر دهی رسیده است؛ و یکی از کاندیداهای انتخابی برای جایگزین شده پسته می‌باشد. در سال 1382 شمسی یکی از کشاورزان به نام آقای حسن اسدی خانوکی به لحاظ پوشش باغ خود به کشت زیتون و عملکرد مناسب مقام اول را در کشور کسب نمود.

مشخصات

وسعت شهرک (هکتار)
واحدهای به بهره برداری رسیده
زمین های واگذار شده
سال راه اندازی شهرک
میزان اشتغال شهرک
قیمت هر متر مربع زمین

شهرک ها

شهرک صنعتی زرند1 ناحیه صنعتی بهشت وحدت

در حال حاضر هیچ محتوایی با این واژه طبقه‌بندی نشده است.