زمانی که در شرایط سخت قرار داریم، از زندگی چیزی فراتر میخواهیم؛ توانایی هایمان را باور داریم و خودمان را شایسته موفقیت بهتر میدانیم. اما میبینیم هنوز در نقطه صفر قرار گرفتهایم و تصور میکنیم دستیابی به آرزوها و اثبات باور جوهر وجودیمان محال است و میگوییم این مال قصه ها است که انسانی از هیچ به همه جا و از خاک به افلاک میرسد، این امید در واقعیت شکل نمیپذیرد اما کافی است سرگذشت زندگی مردی را مرور کنیم که در این شهر، شاید در همسایگی ما رفت و آمد دارد و ما بی خبریم که حکایت او، از هر واقعیتی، واقعی تر است. او به زلالی آب در شهر ما جریان دارد و ما سرسبزی بسیاری از نهال های شهرمان را مدیون او هستیم.
خواستن توانستن است، جملهای که مهندس محمد نخعی نژاد با کوشش و تلاش خویش، به آن رنگ واقعیت بخشید. بررسی تلاش ها و موفقیت های وی در عرصه صنعت کشور چنان است که تأمل پیرامون آن وسیلهای برای آرامش روح و الگویی برای غلبه بر مشکلات و پیمودن پلههای موفقیت میباشد.
مهندس محمد نخعی نژاد، زاده روستای عبدل آباد کرمان در سال 1333 و دارای مدرک کارشناسی ارشد مهندسی برق از ایالات متحده آمریکا میباشد. او که در پایه گذاری و تجهیز چند کارخانه و کارگاه تولیدی نقش به سزایی داشته است، هم اکنون مدیر عامل شرکت سیمان ممتازان کرمان میباشد. کارخانهای که نمونهای بارز از سرمایه گذاری ثمر بخش بخش خصوصی محسوب میگردد.
وی کار خود را در سال 1350، از کارورزی در یکی از کارگاههای فنی تراشکاری کارخانه سیمان کرمان با حقوقی معادل 330 تومان در ماه آغاز نمود. پس از گذشت 9 ماه توانست در رشته برق انستیتو تکنولوژی کرمان مشغول تحصیل گردد. وی که نمیتوانست کار خود را رها کرده و به ادامه تحصیل بپردازد، با وجود مسافت زیاد بین انستیتو و کارخانه سیمان کرمان، با تحمل مشقات فراوان توانست مدرک کاردانی خود را در سال 1352 از انستیتو تکنولوژی اخذ نماید. دورانی که خود از آن به عنوان سختترین دوران زندگیاش نام میبرد. او پس از اتمام تحصیل توانست سرپرستی واحد کوچکی در سیمان کرمان را عهدهدار شود. در سال 1354 برای گذراندن یک دوره شش ماهه به کشور آلمان غربی اعزام گردید. پس از آن در سال 1356 با داشتن توان فنی و درایت شخصی توانست در راهاندازی واحد جدید کارخانه سیمان کرمان، بدون مشارکت کارشناسان خارجی، نقش بسزایی ایفا کند.
مهندس محمد نخعی نژاد با وجود پیشرفتهای روزافزون خود و با تشویق و راهنمایی آقای مهندس دادگر که همواره به عنوان استاد از ایشان یاد میکند، چنین میگوید:" بهتر است در هر زمان و مکانی از هر کمکی که میتوانیم انجام دهیم، لحظهای درنگ نکنیم، همانطور که مهندس دادگر با کمک خویش باعث پیشرفت من شد.”
او در سال 1356 موفق به اخذ پذیرش از یکی از دانشگاههای آمریکا گردید و رهسپار آنجا شد و پس از گذشت شش ماه همسر و فرزند خردسالش به او ملحق شدند. اندوخته 12 هزار دلاری او در سال 1358 به اتمام رسید و در همان زمان از طرف آقای مهندس بازرگان که یکی از مسئولان رده بالای کارخانه سیمان کرمان محسوب میگردید، با پیشنهاد راهاندازی دستگاه "ایکس ری" در قبال بورس تحصیلی مواجه گردید و مهندس نخعی نژاد در آن زمان، به دلیل اتمام پس انداز خود، به ایران بازگشت. او با کار مداوم دو ماهه توانست دستگاه "ایکس ری" را راهاندازی نموده و با دریافت موافقت شورای هجده نفری کارگری و آقای مهندس صفارزاده که در آن زمان ریاست کارخانه را عهدهدار بودند، مجدداً جهت اتمام تحصیلات خود به آمریکا مراجعت نماید.
ایشان در دانشگاه به لحاظ معدل بالای 3 در دوره فوق لیسانس همزمان با تحصیل بعنوان استاد یار در آزمایشگاه میکروپروسسورها بتدریس مشغول شد و بعنوان مصحح اوراق امتحانی درآمد ناچیزی در حدود ماهیانه 500 دلار از دانشگاه کسب مینمود. با بورسیهای که از ایران دریافت میكرد و درآمدهای دانشگاه، هزینههای دانشگاه و خانواده را پرداخت مینمود. در هنگام گروگان گیری در سفارت آمریکا، ارتباط ایران با آمریکا قطع و در مقطعی پولی از ایران خارج نمیشد و گذران زندگی در شرایطی این چنینی بسیار سخت بود. در هر حال با سختی و مشقت موفق به اخذ مدرک فوق لیسانس از دانشگاه ایالتی ساکرامنتو ایالات کالیفرنیا شد.
مهندس نخعی نژاد، با اتمام تحصیلات خود در سال 1362 در مقطع کارشناسی ارشد در مهندسی برق و الکترونیك، با وجود مخالفتهایی که از جانب نزدیکانش برای بازگشت به ایران صورت میگرفت، به ایران بازگشت تا به تعهد اخلاقی خود عمل نماید. او در سال 62 و در زمان جنگ تحمیلی در حالی به ایران بازگشت که میتوانست با ماندن در آمریکا، کلیه هزینههای مربوط به تحصیل خود در آنجا را باز پرداخت نماید. وی پس از مراجعت به ایران در کارخانه سیمان مشغول به کار شد. او اعتقاد داشت: "سعادت یعنی افتخار به گذشته، تلاش برای حال و امید به آینده . . .”
او که پس از بازگشت، با حقوق و مزایای کمتر نسبت به شش سال قبلش - و عدم جایگاه سازمانی روبرو گشت، صبر و شکیبایی پیشه نمود و بعد از مدیریت اداره طرحها و نظارت بر تولید، در زمان مدیریت عاملی وقت مهندس صفارزاده به سمت ریاست کارخانه سیمان کرمان منصوب گردید. او همزمان، به مدت چهار سال، سمت نماینده بانک صنعت و معدن در هیات مدیره کارخانه را نیز عهدهدار بود و در پایان اسفند ماه 1367 با اتمام تعهد شش ساله در قبال بورس تحصیلیاش، کارخانه سیمان کرمان را ترک کرد تا به فعالیت در حیطه تحصیلی خود ادامه دهد. اینچنین بود که رفتار و اعمال این صنعتگر، موفقیتهای زندگی او را رقم زد.
مهندس محمد نخعی نژاد که به ریزپردازندهها و علوم کامپیوتری علاقمند بود، در اواخر زمان کاریاش در کارخانه سیمان کرمان از دانش خود جهت بهبود کارآیی و راهاندازی بخشهایی از تجهیزات کارخانه استفاده نمود. او پس از ترک سیمان کرمان با مشارکت دوستان دیرین خود، آقای مهندس دادگر و مهندس شادروان اجباری، کار تولید کامپیوترهای صنعتی را با سرمایه کم در قالب شرکت ریز پردازنده ندا آغاز کرد. شرکت ریزپردازنده ندا در کرمان در دوران جنگ برای اولین بار در کشور اقدام به تولید کامپیوترهای صنعتی (پی ال سی) نمود و به مرور رشد نمود و در سطح کشور مطرح شد.
او با وجود بیش از 40 مهندس و نیروی زبده در شرکت ریزپردازنده ندا، اتوماسیون خطوط تولید بسیاری از صنایع کشور را انجام داد و بیش از 60 عنوان پروژه در صنعت سیمان کشور و سایر صنایع از جمله کاشی و فولاد را به ثمر رسانید. شرکت ریزپردازنده ندا به دلیل بسیاری از مسائل اقتصادی و بازرگانی به تهران منتقل گردید و با پیوستن آقای مهندس کاوندی کار مهندسی این شرکت به صورت جدی دنبال گردید که با مشارکت با شرکت زیمنس آلمان در انجام پروژه اتوماسیون نیروگاههای سیکل ترکیبی، عرصه انجام پروژههایی در سطوح تکنیکی و مهندسی بالا را برای خود باز کرد. در حال حاضر شرکت ریز پردازنده ندا که بعداً به گروه صنعتی ندا تغییر نام داد در تهران با حضور بیش از 100 مهندس، فعالیت خود را دنبال میکند.
امروزه این شرکت یکی از بزرگترین شرکتهای فعال در اتوماسیون صنعتی است. (هم اکنون مهندس محمد نخعی نژاد یکی از شرکاء و عضو هیئت مدیره آن میباشد) گروه صنعتی ندا در اجرای دهها پروژه بزرگ صنعتی در کارخانجات سیمان، پالایشگاههای نفت، گاز و پتروشیمی فعالیتهای مهمی انجام میدهد.
مهندس نخعی نژاد همزمان با کار در شرکت ندا با تشویق آقای مهدی آگاه به راهاندازی کارگاه کوچک ماشین سازی به منظور ضبط و فرآوری بهداشتی و مکانیزه پسته اقدام نمود. سپس شرکت صنایع ممتازان را بدین منظور ایجاد نمود. شرکت صنایع ممتازان کرمان که کار خود را با هدف ساخت تجهیزات فرآوری پسته آغاز نموده بود توانست در این زمینه چندین اختراع به ثبت برساند که 4 اختراع آن در ایران و 4 اختراع دیگر در آمریکا به نام ایشان به ثبت رسیده است. این شرکت تاکنون ماشین آلات فرآوری بیش از 400 ترمینال ضبط پسته در کشور را تولید نموده است، توانسته در زمینه صادرات به بازارهای اروپا، استرالیا، ترکیه و سوریه راه یابد. هم اکنون شرکت صنایع ممتازان که ریاست هیئت مدیره آن را آقای مهندس محمد نخعی نژاد بعهده دارد به مدیریت عاملی فرزندش محسن نخعی نژاد اداره میشود.
در حال حاضر صنایع ممتازان کرمان با داشتن 350 نفر پرسنل در فضایی معادل شش هکتار با کارگاههای مجهزی به وسعت 10000 متر مربع، شاید یکی از بزرگترین کارخانههای تولید ماشین آلات در سطح استان کرمان باشد. هم اکنون این شرکت علاوه بر تولید ماشین آلات پسته در طراحی و تولید ماشین آلات صنعتی فعالیت گستردهای دارد.
مهندس نخعی نژاد در سال 81، همگام با سیاستهای افزایش ظرفیت تولید سیمان کشور با مشارکت بخش خصوصی، توانست شرکت سیمان ممتازان کرمان را پایهریزی نماید که هم اکنون این پروژه با 81% پیشرفت دارای سرمایهای معادل 400 میلیارد ریال و 500 نفر سهامدار میباشد. به گفته وی، شرکت سیمان ممتازان کرمان با سرمایه بسیار اندک ولی با پشتوانه 20 سال تجربه کار در صنعت، بنا نهاده شد. در همین رابطه توصیه او به صنعتگران، "خوب اندیشیدن و بعد وارد عرصه کار صنعتی شدن"، میباشد. که نمود این تفکر را میتوان در موفقیت های شرکت صنایع ممتازان مشاهده کرد.
او صنعتگران را به اهمیت دادن به خلاقیتها و نوآوریها در کنار حفظ اخلاقیات توصیه کرده و همیشه تحقیق و پژوهش را سرلوحه کار صنعتی خود قرار داده است.
در حال حاضر بیش از 750 نفر به صورت استخدامی و بیش از 1000 نفر بصورت پیمانکاری در شرکتهایی که ایشان بنیانگذار آن بوده و یا در تأسیس آنها نقش بسزایی داشته است مشغول به کارند و روزی خود را بدین طریق کسب مینمایند.
در آخر، دیدگاه مهندس نخعی نژاد نسبت به آینده صنعت در استان کرمان را از زبان او بشنوید: "شکی نیست که استان کرمان باید به سوی صنعتی شدن گام بردارد. در این میان وظیفه کارورزان، تجربه آموختن و با علاقه کارکردن بوده و مسئولین نیز باید از صنعتگران حمایت نمایند، تا عرصه برای رشد افراد خلاق که محصول آن تولید و اشتغالزایی خواهد بود، فرآهم گردد.”
او اعتقاد دارد:
"هرگز نباید فرصتها را از دست داد. قدر دوستان خود را بدانید که از هر سرمایهای با ارزشترند. رفتار خوب با مردم خود نعمت بزرگی است.”
مهندس محمد نخعی نژاد در پایان مطالب خود اینچنین میگوید: "حمایت از صنعتگر باید به صورت یک فرهنگ درآید مالکیت صنعتی باید محترم شمرده شود "و او در این میان نقش رسانههای گروهی را بسیار مهم و تعیین کننده میداند.
به امید روزی که هر استان این کشور چنین مردان خوش فکر و خوش غیرتی را در تمامی عرصهها به خود ببیند چرا که حاصل تفکر چنین بزرگانی ارتقای صنعت کشور، ایجاد اشتغال برای نیروهای خلاق و روزی رسان به خلق و سربلندی کشور اسلامی مان است.
عمرش طولانی، حق یار و یاورش باد.
دیدگاهها